Дълги опашки пред изборните секции в Пловдив има този час. Желаещите да гласуват, чакат между 30 и 40 минути, а пред някои дори един час, за да упражнят правото си на глас в повечето секции. Струпване има в училище „Димитър Талев”, което е поело гласоподавателите, от изгорялото миналата зима училище „Стефан Каражда”, предаде репортер на TrafficNews.bg

В община Пловдив към 12.30 часа са гласували 60 452 (19.67%) за президент и вицепрезидент и 54 826 (17.84%) за националния референдум. 264 избиратели са гласували машинно.

Над половин милион души имат право на глас в Пловдив и региона, а 850 полицаи се грижат за сигурността.

Ето и реакцията на част от хората на опашките пред екип на ТРАФИК ТВ:

Десетки леки автомобили са накацали по тротоари и градинки около ОУ „Димитър Талев” в Кючук Париж. Причината е, че избирателите и членовете на комисиите няма къде да оставят автомобилите си. Опашки се извиха и пред избирателните секции в училището. Подобна е ситуацията и в училище „Елип Пелин” в Смирненски, предаде репортер на TrafficNews.bg. Пред всяка от секциите има над 20 души, а гласуването става изключително бавно.

Над 15 000 пловдивчани вече са дали своя глас, само 22 души машинно

За проблеми при гласуването ни сигнализира и читател на TrafficNews.bg в училище „Яне Сандански”, където проблемна е секция номер 20. Според информацията във въпросната секция гласуват около 1000 души и редовно има огромни опашки. Тази сутрин хората, желаещи да гласуват там са около 50.  Опашки се извиват и пред избирателните секции в училище „Кирил и Методий” и „Васил Петлешков”.

Пловдив гласува! Опашки се извиха пред някои от секциите в града СНИМКИ

Над половин милион души от Пловдив и областта имат право на глас в деня на президентските избори и националния референдум. В Община Пловдив се гласува в 478 избирателни секции. От тях 5 са за гласуване с подвижни избирателни кутии, тъй като 181 избиратели са с трайни увреждания, които не им позволяват да упражнят избирателното си право в изборното помещение и ще могат да гласуват в домовете си.

Допълнително има осигурен транспорт за хора в неравностойно положение, които са включени списъка за гласуване в подвижна секция, нямат решение на ТЕЛК или в момента имат здравословен проблем. Транспортът до секцията и обратно е безплатен.

12 са образуваните избирателни секции в големите лечебни заведения. 202-ма ще имат право на глас в пловдивския затвор.

3000 са навършилите пълнолетие, които за първи път имат право на глас, имаме и трима столетници.

До 20 часа тази вечер е забранено сервирането и употребата на алкохол със заповед на районните кметове.  

TrafficNews.bg