Най-силният българин Стоян Тодорчев постави нов световен рекорд в Англия тази вечер. По време на международно състезание в дисциплината „Камъните на Атлас” Тодорчев вдигна огромен камък с маса от 184 килограма и успя да го прехвърли през летва с височина над метър. Така той счупи рекорда от вдигане на 180 килограма тежест.

„Чувствам се прекрасно, това е петия поред рекорд, който чупя тази година”, съобщи спортистът пред TrafficNews.bg

Ето и любителско видео от състезанието:

В мегатурнира „ Стронгмен Шампионската лига“, който се проведе през април в Кьолн колосът от Перущица подобри с невероятните 30 процента стария рекорд на австриецът Мартин Вилдауер в дисциплината "Капанът", в която състезателите трябва да пренесат на възможно най- голямо разстояние тежест от 350 килограма. В продължение на няколко години австриецът и неговите 60 метра бяха непробиваеми. Тодорчев обаче е пробягал с тежестите цели 80 метра!

„Благодаря на Огнян Кръстев - организатор на стронгмен турнира в България и шеф на фондация "Славна България", благодарение на когото провеждам изключително професионална подготовка", заяви спортистът.

За пръв път в историята на спорта българин спечели кръг от световните стронгмен-серии, Strongman Champions League! Най-силният българин Стоян Тодорчев успя да постигне този грандиозен успех на родна земя в Града под тепетата в края на юли и то не как да е, а поставяйки 3 световни рекорда в две от състезателните дисциплини.

Това, което прави успехът двойно по-сладък, е, че Тодорчев успя да се справи със съпротивата на лидера във временното класиране за 2016 г. Матяз Белшак от Словения, който остана втори, както и на вицешампиона от 2015 г. Дайнис Загерис от Латвия, който трябваше да се задоволи с третото място.

Свидетелство за жестоката битка на някои от най-силните мъже на планетата е и крайното класиране, в което първите петима се събраха само в рамките на 11 точки – Стоян Тодорчев (60 т.), Матяз Белшак (59 т.), Дайнис Загерис (55 т.), Бьорн Андре Солванг от Норвегия (52 т.) и Алекс Моонен от Холандия (49 т.).

Предвестник на титаничния сблъсък, на който станаха свидетели зрителите край Гребния канал в Пловдив в неделя, стана още първата дисциплина – задържането на 2х15 кг тежест отпред, която се проведе на Античния театър в събота предиобед и бе спечелена от най-силния мъж на Норвегия, Бьорн Арне Солванг. Гигантите останаха очаровани от великолепието на Античния амфитеатър, а след това бяха покорени и от магията на Стария град.

Какво разказа Тодорчев пред ТРАФИК ТВ след последния рекорд, който счупи в Пловдив - вижте във видеото: 

TrafficNews.bg