Две млади жени загубиха своя живот за последните няколко месеца - Виктория Маринова и Златена Стоянова. Кое е общото между случаите - дрогата. Извършителите на тежки криминални престъпления все по-често се оказват наркозависими, като по време на деянията те са под влияние на забранените субстанции. Дрогата неминуемо променя възприятията, често поражда агресия, както и увеличава риска от извършване на нетипични за човек постъпки. 

Употребата на дрога сред извършителите на убийства според адвокат Явор Хайтов е притеснителна тенденция, която сочи ясно едно: "Борбата с разпространение и производство на наркотици е занемарена". Юристът припомни, че инквизиторите и на двете млади жени са били под въздействието на наркотици, като подчерта, че това не са единични случаи. Той изтъкна и факти от друго скорошно престъпление, а именно прегазването на столичен полицай. В дрехите на 23-годишния мъж, който беше хванат няколко дни по-късно след издирване, също са открити наркотични вещества. 

Пари, секс, наркотици и алкохол: Как се стигна до убийството на Златена и ареста на Димитър? ВИДЕО и СНИМКИКъщата на Ръжев пази спомен от последния запой на двойката

"Случаите се натрупаха, затова трябва да се коментират, да станат обект на обществено достояние. Трябва да се изкорени общественото зло, което има и невидима част - производителите и разпространителите /б.л. на дрога/ генерират огромни печалби и с тях отново извършват престъпления, което ни вкарва в спирала", посочи адвокатът. 

Той акцентира, че битовата престъпност също е обвързана с употребата на наркотици. Масово кражбите от домове и автомобили се извършват от наркозависими лица с цел да се снабдят със средства за своята дневна зона.

Адвокат Хайтов подчерта, че отговорността не е само на служителите на МВР и че съществена роля в превенцията срещу дрогата имат родителите и учителите. Другият фокус върху борбата с престъпността, обусловена от дрога, е медицината и различните програми за лекуване на зависимост.

Вижте какво каза още адвокат Явор Хайтов във видеорепортаж на Авел Бялков за TrafficNews.bg 

 

 

Проверяват дали наистина Северин е бил дрогиран по време на убийството на Виктория ВИДЕОШефът на русенската полиция разкри как върви разследването на бруталното деяние