Туристическият поток в Хисаря се е увеличил с 30% за последните три години. Това сочат данните на общинската администрация. Докато някои родни курорти се оплакват от загуби заради кризата, то балканското градче успява да отбележи ръст на приходите от туризъм.

Хисаря ще посрещне лятото с нова визия. В града се строят водопийни павилиони и колонади за минерална вода. Те ще възстановят римските чешми, от които преди векове се е добивала минерална вода.

В Хисаря се намират 22 извора на минерална вода, а градът има 700 декара паркове. В района няма нито едно предприятие. В последните месеци беше завършена на 100 и канализацията в населеното място. Това е причината Хисаря да бъде обявен за най-зелен град в България през 2014 година.

„Община Хисаря е единствената община през 2014 година успя да завърши изцяло водния цикъл с проекта за канализация и водопровод в трите квартала на града, с което градът е изцяло канализиран. Изградената пречиствателна станция на 100% пречиства обратната вода и това е причината градът да бъде избран за най-зелен град на България за 2014 година. Изпълнението на проекта беше много трудно, имахме много проблеми, но е важно, че успяхме да ги преодолеем.”, съобщи пред TrafficNews.bg кметът на Хисаря инж. Пенка Ганева.

Средният ръст на туристи в Хисаря е 30%. Той се усеща най-вече от спа комплексите, в които легловата база е заета около 60 % целогодишно. За уикендите пък трябва да се правят резервации предварително.

снимка: Кметът на Хисаря Пенка Ганева държи отличието за "Най-зелен град"

До края на месеца от възстановените римски чешми в Хисаря ще потече гореща минерална вода.

TrafficNews.bg