Големите висши учебни заведения в Пловдив успяха да попълнят броя на студентите държавна поръчка. Медицинският университет дори отряза тройкаджиите. В Пловдивския „Паисий Хилендарски” 10% от местата обаче остават незаети. Това е така заради новото разпределение на специалността „Педагогика на обучението по…”, в която държавата отпусна повече места. Кандидатите в нея са едва 54, а незаетите места са 240. В същото време има недостиг на места в други направления.

Това най-често се дължи на неадекватната държавна политика, която не отговаря на реалното търсене на бизнеса.

За ситуацията с висшистите пред ТРАФИК ТВ разказват ректорите на двете висши училища – ректорът на ПУ "П. Хилендарски" проф. Запрян Козлуджов и ректорът на МУ-Пловдив чл. кор. проф. д-р Стефан Костянев:

Пловдивският университет е най-голямото висше учебно заведение в района на Пловдив. Според ръководството на вуза, най-големият проблем е разминаването на държавната политика в сферата на образованието с потребностите на бизнеса. 240 са незаетите бройки при Педагогиката, има и сериозен глад за ай ти специалисти.

Медицинският университет в Пловдив е един от малкото в страната, който може да се похвали със 100 % запълване на бройките държавна поръчка. Тук дори са си забранили да приемат кандидат-студенти, получили среден три на един от изпитите по биология или химия.

За да повишат качеството на приетите студенти, за първи път в страната от следващата година, в пловдивския Медицински университет ще бъде въведен приемен изпит под формата на тест.

TrafficNews.bg