Безпрецедентна акция в Община Септември. Служители на Специализираната прокуратура и ДАНС задържаха кмета на града Марин Рачев.

Над 50 униформени с маски извършват претърсвания в кабинетите на кмета Марин Рачев и негови служители. Говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова съобщи, че спецпрокуратурата ще повдигне две обвинения срещу градоначалника. Едното е за умишлена безстопанственост, вследвстие на което са настъпили вреди за Община Септември за над 100 хиляди лева. Второто е за покупката на имот от Община Септември на цени многократно над пазарните от фирма, която преди време е била негова собственост, с което отново са нанесени щети на общината за над 100 000 лева.

Според шефа на спецпрокуратурата Иван Гешев, който също тази сутрин пристигна в Септември, двете обвинения, които ще бъдат повдигнати срещу Рачев, са първоначални и работни.

От спецпрокуратурата уточниха, че съществуват данни и в хода на разследването ще се търсят доказателства за нанесени щети на Община Септември от над 13 милиона лева. Сигналът за крупното данъчно престъпление е подаден от инициативния комитет "Да спасим Община Септември".

След ареста на кмета, в населеното място граждани и кметове на населени места от Общината, се обявиха в негова защита.

Очаква се утре на протест да излязат поддръжници на управлението на Марин Рачев.