Скъпи Дядо Коледа, през цялата година бях много послушно дете, защото помагах на мама и не си ръфах ноктите. Моля те да ми донесеш за Коледа кухня в баба Тиче и дядо Пимо. Това е написала в писмото си до добрия старец 6-годишната Стела от Пловдив. Момиченцето е сред стотиците нетърпеливи малчугани, които вече са пуснали своите желания в пощенската кутия на Дядо Коледа под тепетата.

Тази година хлапетата искат основно мобилни телефони, като не са малко писмата, в които те дават и конкретика каква марка да бъде точно телефонът, от кой сайт да бъде закупен и т.н. „Тази година много слушах и мисля, че заслужавам един лаптоп apple-aphone! Той е с ябълка, която е изгризана и гърбът му прелива от синьо на бяло и розово. Ако не го знаеш, в сайта на apple сигурно го има, а ако не успееш, може някакъв друг. Но на същата марка, но не и сив, моля!”, е написала Анелия Стоянова от с. Браниполе.
Някои от списъците с желаните подаръци са доста дълги, но децата разчитат на работните джуджета да им сътворят желания от тях подарък. Освен техника много деца желаят да получат книжки, енциклопедии, домашни любимци, бременни кукли и кукли булка и младоженец и такива, които плачат с истински сълзи, микроскопи и др.

Тиана, която е на 5 години и половина, е решила първо да запознае добрия старец със своите любими неща. Цвят: розов, игра: Монополи, филм: Том и Джери, бонбон: chupa chups, дъвка, захарен памук, спорт: народни танци, художествена гимнастика. След което изброява и желаните подаръци – блестяща розова рокля, часовник за ръката, сенки за очи, микроскоп, енциклопедия за континентите.

Голяма част от децата канят самия Дядо Коледа на гости вкъщи. За някои от тях най-големият подарък е самата среща с белобрадия старец. Дори споменават какво ще включва менюто за празничната вечер в дома им. Много от желанията на децата са свързани с това семействата им да останат здрави, да са заедно цяла година и да прекарват повече време заедно.

„Тази година Български пощи провеждат кампания за най-красиво писмо до Дядо Коледа. До момента в мрежата на пловдивски регион са постъпили около 100 писма до белобрадия старец, но с наближаване на празниците кореспонденцията става по-активна. Писмата са много интересни, децата са се постарали доста, за да измислят своето оригинално послание. Най-красивите и интересни от тях ще бъдат оценени от комисия на ниво регионално управление на Български пощи. Всички писма ще бъдат предоставени на Дядо Коледа, за да избере най-доброто и интересно от тях. Той ще връчи подаръци на някои от тях според неговата преценка”, разказа пред TrafficNews.bg Диана Ранчева, ръководител направление логистика в пощата в Пловдив.

Тя обясни, че всички писма, които са изпратени до Дядо Коледа, облепени с марка за страната и са адресирани на български, както и тези, които са с марка за чужбина, ще получат отговори. Най-важното е децата да изпращат своите писма с правилния адрес - "За Дядо Коледа, Лапландия", за да могат те да достигнат до правилния адресат. Писмата, които се изпратят до 12 декември, ще участват в конкурса, но отговор ще получат и всички останали писма, които пристигат до Коледа. Затова призивът е децата да пишат, да изпращат своите писма, за да има време Дядо Коледа да ги прочете и да успее да се организира всички желани подаръци.

3-годишната Ася от Пловдив вече е изпратила своето писмо до добрия старец. Какво разказа тя за празничните подаръци, вижте във видеоматериала на Милен Ангелов в ТРАФИК ТВ: