Едва 4 млн. лв. от обществената поръчка за направата на целия площад „Централен” ще отидат за облагородяването му. Поради тази причина изпълнителят на проекта възнамерява настилката по пешеходните зони да бъде 50 процента  циментови изделия тип земелрок и 50 процента гранит. Това стана ясно по време на общественото обсъждане на идейния проект за централния площад на Пловдив, приключило преди минути в Дома на културата. На въпросите на пълния с архитекти, граждани и общественици салон отговаряше проектантът арх. Румяна Пройкова и кметът Иван Тотев.

Новината, че настилките няма да са 100 процента естествени предизвика смут в залата. Няколко души настояваха решението да бъде преосмислено. Най-деен в изказванията срещу земелрока бе издателят Манол Пейков.

Проектът за площад „Централен”: Римски фонтани, зелени арки и интегриране на античнотоИдейната платформа на бъдещото задание включва четири основни елемента

Той се изказа изключително критично за изкуствените материали и дори предложи площадът да си остане разкопан на половина, докато не се намери допълнително финансиране. В залата бе и изпълнителният директор на компанията, която продава въпросната настилка. Той се опълчи срещу твърденията на Пейков, че материалите са некачествени.

Кметът обясни, че в поръчката са кварани и подходите към площада и тротоарите на "Цар Борис III Обединител" , заради това се казва, че настилката е 50/50. Според Тотев между 70 и 80 % на самия площад ще бъде гранит.

„Средствата наистина са ограничени, все още не знаем колко ще излезе ремонтът на подлеза на „Гладстон”. Там нещата са изключително трудни и сериозни. Трябва да влезем в тази рамка”, обясни кметът.

Арх. Петкана Бакалова също не спести критиките си към идейния проект. Според нея пространството, което е от края на ул. „Княз Александър I Батенберг” до края на пощата, всъщност се превръща в продължение на самата Главна. Причината е, че Форум Запад реално ще се слее с Цар-Симеоновата градина,  а единственото реално площадно пространство ще остане това пред Партийния дом.

Бакалова настоя, че е трябвало да се направи нов конкурс, независимо че през годините са се провеждали няколко – все неуспешни.

Граждани също направиха отделни предложения към бъдещите градински мебели, които трябва да бъдат разположени в пространството.  

Въпреки първоначалните остри реплики между Иван Тотев и част от присъстващите, кметът призова Манол Пейков и другите недоволни да се срещнат с арх. Пройкова и проектантския екип, да дискутират проекта и да направят официално своите предложения.

Арх. Пройкова се съгласи с голяма част от направените забележки и също отбеляза, че по-качествена настилка от гранита няма, но се е съобразила с заложените параметри.

В залата присъства и арх. Пенкова, която е разработила свой проект за пл. „Централен”.  Тя предложи своята помощ и експертиза при изготвянето на техническия проект в окончателния му вариант.

Кметът отговори и на въпрос защо паветата от ремонтираните улици в града не бъдат сложени на площада. Иван Тотев отговори, че не иска да бъде градоначалникътт, който ще направи централния площад на града с такава настилка.

Това е управленско решение, така съм преценил, въпреки че дискутирахме и подобен вариант, обясни той.

Тотев призна, че са били изправени пред предизвикателството да направят зоната реален площад, какъвто на практика не е имало от 2000 години насам.  В съвременността ни там просто е оформено едно място, ползвано за манифестации след 60-те години на 20 в

После Тотев разказа, че неговият баща е отрасъл в къща точно в тази зона и когато започнало оформянето на пл. „Централен” – през 1962 г.,  същата на семейството била бутната и ги изпратили в блок в „Гагарин”.