Община Пловдив и фирмата изпълнител „Драгиев и Ко” чакат зелена светлина от НИНКН, където бе внесен идейният проект за площад „Централен”. Кметът Иван Тотев заяви, че очаква до седмица от институцията да върнат идейната платформа с нанесените корекции и изисквания.  След като това се случи, може да започне и същинското проектиране на площада. Очаква се да има и обществено обсъждане, а крайният вариант да е готов до края на годината.

TrafficNews.bg. разполага с целия идеен проект, който  бе внесен в НИНКН.  Той включва четири основни етапа – площадното пространство, реставрацията на форумите – запад и север, както и подлез Тримонциум.

Идеята на проектантите е археологическите находки да бъдат интегрирани в съвременен площад, като освен тяхната експозиция, те да се включат в живота чрез зони за рекреация и култура.  Обърнато е специално място на зелените площи, които трябва да направят преход между площада и Цар-Симеоновата градина. Предвиждат се още водни ефекти и фонтани, които да наподобяват тези отпреди 2000 години.

Основната идея на проекта е изложена и обоснована в приложената концепция, изготвена за участие в обществената поръчка. Археологическите обекти, предмет на проекта, тяхната характеристика и история са описани в експозетата на археолозите  проучватели.

1.Реконструкция и ревитализация на площад Централен

На този етап  идейният проект е с акцент площад Централен. В него преобладава площадното пространство пред Пощата и това пред бившия Партиен дом и Военния клуб. Концепцията е в проекта да се включат античните елементи от разкопките на Форум Запад – Арея, стилобат, носещ мраморната аркада на Форума, пешеходно пространство (Амбулацио), античните магазини, античния тротоар и улиците. Елементите на форумния комплекс са предвидени с настилка от естествен камък (гранит). В югозападната част на поредицата антични магазини е предвидена плитка удължена водна площ за прохлада в горещите летни дни. Водната площ е в близост до съществуващото водно каре към Военния клуб, предвидено за реконструкция и обща технологична поддръжка. Водна площ в пейзажен вид е предвидена в зелената площ пред Концертна зала с възможност за водоскоци, с алея с пейки към нея.

От площадното пространство е предвиден разширен подход към подлез Тримонциум, разграничен към паркинга със зелена ивица – храсти и дървета за изолация и сянка. Пространството е отредено за устройване на временни базари, пейки за почивка и наблюдение на Форум-юг и изток, места за рисуващи художници, както и временни преместваеми съоръжения (тенти, сергии, шатри и прочие).

Успоредно на западната фасада на Пощата е предвидена ажурна метална пергола за увивна, пълзяща растителност, която да осигурява сянка за почиващите на пейките и да се явява пространствено продължение на Цар Симеоновата градина.

На входа на главната улица към Площада е предвидена монументална пластика – аркада от стилизирания архитектурен ордер на Форума. Нейната конструкция е метална, самоносеща се мрежа, скулптирана по архитектурните елементи – колони, арки и архитрав. Тази пластика - лека и ажурна, следва да се изработи от архитект, художник, скулптор и конструктор като емблематичен знак за Форума и за град Пловдив.

Към Площада гравитира и пространството северно от Пощата. Тук е предвидена структура от дървени седалки –стъпала, които да оформят места за сядане и любуване на археологическия пейзаж – форум Север.

На Площада е предвидено да се разположи макет на хипотетично завършената форумна сграда с Ареята.

В северозападния ъгъл на Централна поща, където се образува мъртво вдлъбнато пространство, е предвидено вертикално озеленяване по двете перпендикулярно разположени стени, чрез композиция на готови озеленени панели. Те са комплектувани с капково напояване и са лесно заменяеми при необходимост. Зелената стена продължава тенденцията за контактуване с парка.

Пространството северно от Цар Симеоновата градина се третира графично в настилките. Тъй като то обхваща съоръжението на централния подлез (подлежащ на рехабилитация и консолидация), решението се съобразява с носимоспособността на съоръжението. Големите цветни масиви върху обемни кашпи се демонтират и отстраняват. Така плоскостно третираното пространство е подходящо за летни сезонни заведения – временни мобилни структури, за игри на деца и забавления в близост до парка.

2.Форум – Запад

Подходът за Форум – Запад от изток и запад се осигурява чрез плавно разкритие – озеленени скатове, по които чрез леки метални стълби посетителите се спускат на археологическо ниво. Предвидена е една подпорна стена от изток, изградена от декоративно оформени блокчета с армировка и бетон в сърцевината. Стъклен парапет на съвременно ниво осигурява максимална видимост към археологическия обект.

Античните улици ще се допълнят в липсващите части с каменни плочи на тревна фуга.

Идеята на проекта е целият западен фрагмент от Форума да се интегрира с градината, към която принадлежи. С тази цел зеленината на форум запад преобладава.

3.Подлез Тримонциум

Неговата конструкция е завършена. Нивото му е факт. Съществуващата стълба е насочена непоходящо към паркинга; а целта е тя да доведе хората до площада. Проектът предвижда преработка на стълбището със същите елементи, но с нова композиция. Изложеното по-горе описание за пространството – продължение на Площада, изяснява неговата възможна социализация.

Самият подлез Тримонциум се нуждае от естетизиране, намаляване на търговското присъствие за сметка на обогатяване с археологически експонати, информация за прилежащия форум, както и исторически разказ за епохата и интересни исторически личности, споменати в археологическите материали.

Подлезът присъства само в идейното решение като важна връзка на Площада с източната градска част по ул. “Капитан Райчо“.

4.Форум - Север

Форум Север е археологически проучен в голяма част от територията му, но не са изчерпани част от амбулациото след Античната библиотека, както и в рамките на частния имот на запад.

Форумът от северната страна е най–пряко достъпен от Главната улица и преминаването през него осигурява единствената пряка пешеходна връзка от Площада към Голямата базилика по северния тротоар на Централния подлез. На идейно ниво проектът предвижда метална стълба за подход към амбулациото. Нивата на северните помещения и амбулациото ще се успокоят в пространствената композиция чрез засипване. Ще се оформят необходимите експозиционни отвори с цел експониране на значими археологически елементи.

Различните нива ще са достъпни с ажурни метални пътеки и стълби с възможно минимална пространствена интервенция. Тази част на античния форум е единственото място с присъствие на елементи от цялостния архитектурен ордер и възможност за неговото възстановяване.

Целта на Община Пловдив е да оформи с подпорни стени и шкарпове отворите за археологическо експониране, което да осигури скоростно настилане на Площада със съвременна настилка с оглед на предстоящите културни събития през 2019 година. Идеята е бъдещата реставрация, консервация и възстановителни работи по археологическите обекти да започнат през същата година като дейност, съпътстваща събитията, с възможност за наблюдения и запознаване.  В този смисъл акцентирането върху обект Площад Централен определя етапността в третирането.