Абитуриентската еуфория вече завладя Пловдив, въпреки че има още един срок до края на учебната година за зрелостниците.

Всяка година поканите за баловете стават все по-креативни, а очевидно и нетърпеливи, като тази година една класна получи предложението чрез истински спектакъл преди Коледа.

Възпитаниците на Френска езикова гимназия "Антоан дьо Сент-Екзюпери", които се обучават в единствена пловдивска китайска паралелка, успяха да организират запомнящо се декемврийски предложение на своя класен ръководител и учител по български език и литература Мария Янакиева.

Те спретнаха трогателен пърформанс със съдействието на Драматичния театър след постановката "Момчето от последния чин", чийто сюжет те считат за тясно свързан с класа и ежедневие им. В края на пиесата Стефан Вълдобрев покани учениците да преведат текст, под предлог, че е на китайски. Всички ученици излязоха на сцената и най-накрая "сглобиха" пъзела, като изрецитираха стихотворение, в което бе преплетена поканата за бала. Строфите съдържаха цитати от литературни произведения, които учениците изучават в момента и авторска част, написана от две ученички - Евгения Игнатова и Микаела Джамджиян. 

Идеята за поканата се родила от целия задружен клас, а за да изключват всякакво подозрение, учениците отишли заедно на театър и предходната седмица. Няколко часа преди самата случка учениците преживели голямо притеснение, защото класната им можело да не успее да дойде, но накрая всичко се подредило както трябва.

Класната Мария Янакиева прие да придружи своите възпитаници в последния им празничен път като едно цяло. Залата изпадна в бурни аплодисменти, а публиката, която стана свидетел на трогателния жест, се просълзила от горещия спомен за ученическите години. 

Фотографии: Георги Василев

Фотограф: Георги Василев