Баничарницата в началото на подлеза на Тримонциум в Пловдив ще бъде запечатана от данъчните. Това стана ясно от списъка с обекти, подлежащи на мярката „Запечатване на обект“.

Припомняме, че новите законови регламентации отвързаха ръцете на данъчните, а сред първите потърпевши от предвидените крупни мерки по запечатване на обектите са и пловдивски бизнесмени и техните търговски обекти. 

Такава съдба застига и фирмата "Марк Дешарк" ЕООД, чийто собственик държи обекта за закуски в централния подлез. Дружеството е обявено за неизрядни данъкоплатец, а днес на витрината на баничарницата бе залепено и известие за попадането в "черния" списък и съответните последствия.

За два месеца в публичния "черен" списък на търговските обекти, на които предстои да се приложи мярката „Запечатване на обект“ от НАП, попаднаха бензиностанции, сексшопове, заведения, магазини, места за обществено хранене и други търговски обекти в Пловдив и региона. Мярката по запечатване може да бъде наложена за срок до 30 дни независимо от предвидените в закона глоби или имуществени санкции.

Четете всичко за процедурата по запечатване ТУК!

За първите 50 дни на 2018 заради данъчни нарушения Териториалната дирекция на НАП Пловдив е запечатала 97 обекта, това съобщи за TrafficNews.bg Елена Манолова, eксперт "Комуникации", към ТД на НАП Пловдив. Сред тях има ресторанти, сергии, магазини, бензиностанции и други търговски обекти на територията на областите Пловдив, Пазарджик, Стара Загора, Хасково, Кърджали и Смолян.

Чети още: Запечатват заведение в парка с мамутите в Дорково, известна сладкарница в Пловдив също под ударите на данъчните

Към момента в списъка на подлежащите на запечатване търговски обекти има още 51 обекта, на които е определена същата административна мярка. 

Чети още: Запечатват топ салон за красота в Кючука и пет бензиностанции в Пловдив

Принудителната административна мярка "Запечатване на обект" се прилага за срок до 30 дни, независимо от предвидените глоби или имуществени санкции, и засяга лица, които най-често са направили нарушения с отчитането пред НАП или са нарушили законовите разпоредби, касаещи касовите бележки и апарати.

Още по-драстично - тя подлежи на предварително изпълнение при условията на Административнопроцесуалния кодекс, тоест изпълнението на административния акт е предварително, преди неговото влизане в сила или преди настъпването на неговата необжалваемост. Мярката може да бъде обжалвана пред административния съд, глобата може да бъде заплатена, но това не влияе на изпълнението. Тя просто ще отпадне, ако съдът се произнесе в тази насока.

Чети още: Данъчни запечатват култово заведение и секс шоп в Пловдив, още 5 обекта са “под ножа“