Нови законови регламентации отвързаха ръцете на данъчните, а сред първите потърпевши от предвидените крупни мерки по запечатване на обектите са и пловдивски бизнесмени и техните търговски обекти. 

След като умело различни неизрядни данъкоплатци избягваха санкциите на НАП, днес на сайта се появи публичен "черен" списък на търговските обекти, на които предстои да се приложи мярката „Запечатване на обект“. Мярката може да бъде наложена за срок до 30 дни независимо от предвидените в закона глоби или имуществени санкции.

В Пловдив уличени в данъчни нарушение са общо седем фирми и съответно ще "изгорят" общо 7 обекта. Култовото заведение в кв."Кършияка" Розовото, или Розовата къща, ще бъде затворено от данъчните. Ресторантът е собственост на "Бени и Никол" ЕООД и няма да може да се спаси от мярката чрез досегашните финтове. До 2017 г., ако някой търговец попадне в такава ситуация, той можеше да избяга от мярката чрез прехвърляне на стопанисването на обекта в рамките на ден на друго юридическо лице, включително преназначаване на персонала, прехвърляне на касовите апарати, преподписване на договори с наемодатели и доставчици.

С последните промени в ЗДДС бе прието, че подлежащият на запечатване обект ще бъде затворен независимо от евентуална промяна в субекта, който го стопанисва, което значително ще намали опитите за заобикаляне на закона, допълват от НАП.  Условието за това е към момента на запечатване на обекта или обектите, които се стопанисват от трето лице, то да знае, че обектът ще бъде запечатан.

Запечатани ще бъдат още секс шоп в лоното на еротичната търговска индустрия - ул. "Аксентий Велешки" в центъра на Пловдив, собственост на "Марбеа" ЕOOД. Заведение за закуски и бързо хранене до СОУ "Пейо Яворов" също ще спре да радва поне за няколко седмици учениците в междучасията. 

Магазин "F58" в търговиите на Брезовско шосе и друг магазин за бельо на Руския пазар също ще се сдобият с ленти за временно затваряне. Склад на "Бигор-ИН", които предлагат шведски метални керемиди на българския пазар от 2000 г.  попада в списъка на НАП, така че работата на обекта на Рогошко шосе ще бъде временно преустановена. 

Сред некоректните данъкоплатци има и едно сдружение "Кей-Търн", като дейността на НПО-то според самите му създатели е за подпомагане, утвърждаване на устойчиво развитие на културните и младежки институции и хората на изкуството в Пловдив и страната и популяризирането на техния труд по целия свят.  Тяхната зала за танци на ул. "Филип Македонски" няма да може да приема посетители за известно време. 

Обявяването на подлежащите на запечатване обекти в сайта на НАП води до презумпцията, че всяко трето лице знае факта на предстоящото запечатване. До същата презумпция води и поставянето на трайно закрепено съобщение на търговския обект, подлежащ на запечатване. Как обаче административната мярка ще се отрази на събираемостта на данъците, ще има ли следващи жертви, чиито обекти ще бъдат запечатани, и какво ще се случи с тях след изтичане на 30 дневния максимален срок за запечатването им, предстои да стане ясно.