Дългоочакваното откриване на МОЛ „Марково тепе” в Пловдив предстои. Вече е ясна точната дата, научи TrafficNews.bg, но тя ще се запази още малко в тайна. Със сигурност обаче големият търговски център ще заработи преди Коледа. Голяма част от помещенията в него вече са отдадени под наем.

Това стана възможно, след като през пролетта ремонтните дейности на сградата бяха възстановени, а собствениците получиха всички разрешителни.

Проблеми при строежа на търговския център възникнаха с взривяването на тепето, после се водиха спорове със съседни имоти. Накрая инвеститорът фалира и проектът за МОЛ в центъра на Пловдив бе замразен. Сега обаче всичко е на финалната права и молът ще заработи още в рамките на тази година.

Къщата на кръстовището на бул. Руски и ул. Гладстон ще остане в историята след дългогодишни съдебни битки. Тя ще бъде съборена и така ще се отвори входът към търговския център и ще се разшири ул. Гладстон.

Собствениците на имота са го продали на МОЛ „Марково тепе”, след като дълги години се дърпаха. Сега молът продава имота на Община Пловдив, за да стане факт разширението на „Гладстон”.

Общината ще купи къщата за малко над 400 хиляди лева. Такъв беше и размерът на обезщетението, което се предлагаше на досегашните собственици, но те искаха по-висока цена. Стигна се дотам, че дори съдът отмени заповедта за отчуждаване на имота и определи цената на сградата на малко над 720 хиляди лева.

Колко точно са получили от мола за къщата си досегашните собственици не е ясно, но едно е сигурно – сградата ще остане в историята още тази есен.

TrafficNews.bg