Неравностите по павираните улици често изнервят шофьорите. Вярно е, че паветата са предпочитани, защото пътните настилки, съставени от тях, са едни от най-издръжливите. В родната действителност обаче, без да бъдат поддържани, те образуват нерви за шофьорите и щети за колите.

Заради окаяното си състояние, градската управа в Пловдив обяви обществена поръчка за цялостния ремонт на ул. „Гладстон” в участъка й от „Васил Априлов” до „Руски”. Тя е на стойност от 1,695 милиона лева и освен „Гладстон” с парите ще се ремонтират ул. “Захари Стоянов“,  „Никола Петков“ и „Иван Андонов“.

В поръчката за първите две улици е включено махането на паважа и изграждане на нова пътна конструкция, бордюри, тротоари, поставяне на вертикална сигнализация, хоризонтална маркировка. Предвижда се изграждане на тръбни канални пресичания и нови кабелни шахти.

Текущ ремонт пък се предвижда на ул. „Никола Петков“ и ул.“Иван Андонов“. Той включва възстановяване на основни пластове от пътната конструкция, усилване на участъци от пътното платно, преасфалтиране на описания участък с плътен и неплътен асфалтобетон, подмяна капаци на ревизионни шахти и решетки на уличните оттоци, възстановяване на хоризонтална маркировка и др.

Паважът от улиците „Васил Априлов”,  „Гладстон”, Любен Каравелов” и другите, които се ремонтират в Пловдив, ще отиде в голямата си част в Аджисан махала. Кметът Иван Тотев обясни, че в повечето от улиците заключени между „Мария Луиза” и „6 септември” са на калдъръм, а други с компрометиран паваж.

За това от администрацията са решили всички павирани улици там да бъдат  реновирани, а на калдъръмените също да бъде сложен паваж. Каменната настилка също няма да се изгуби. Тя ще бъде ползвана в Стария град, където улиците са калдъръмени.

Друга част от паважа ще бъде монтиран в различни пешеходни зони, по модела на Капана с бетонни блокчета, обясни кметът.

Припомняме, че първият образцов квартал на Пловдив – с чисто нови улици, осветление, детска градина и зелени площи ще бъде известният като „Хаджи Хасан Махала”. Пространството заключено между „6-ти септември”, „Княгиня Мария-Луиза” и „Източен” и е центъра на т.нар. „Социална зона”, която е включена в интегрирания план за градско развитие и възстановяване за кандидатстване по „Региони в растеж”.

Още за милионите, които ще бъдат налети в квартала ТУК

Още новини ТУК

TNS.bg