Пловдивска компания поиска от Комисията за енергийно и водно регулиране да отнеме лиценза на ЕВН България Електроснабдяване.  До крайното решение се е стигнало заради задължение в размер на 6,5 милиона лева, чието изплащане компанията „Финикал” ЕООД очаква от EВН.  Задължението е по сключен договор за изкупуване на еленергия от фотоволтаичен парк. На 25 юли 2017 г. КЕВР излиза с решение в едномесечен срок ЕВН да възстанови плащанията към „Финикал”. Това обаче не се случва и компанията настоява за откриване на процедура по отнемане на лиценза на дружеството.

Фотоволтаичният парк , който се намира край село Оризари, е съвместна инвестиция на китайски и немски инвеститори, направена преди 8 години. Той е собственост на фирма „Сиус” ООД. На 30 септември 2013 година „Сиус” сключва договор с ЕВН за изкупуване на електрическата енергия, произведена от фотоволтаичната централа „Сиус- Оризари”. В последствие, на 18 ноември 2013 г. е сключено тристранно споразумение между ЕВН, „Сиус” и наемателят на централата – „Финикал” , според което бенефициент става пловдивската компания. „Сиус” прехвърля правата и задълженията си по договора на „Финикал” със съгласието на електроразпределителното дружество. Клауза в договора сочи , че всички плащания от страна на ЕВН България Електроснабдяване ще се извършват в полза на „Финикал” ЕООД. През 2014 година „Сиус”  предява претенции по съдебен път към ЕВН , за плащане на 1800  за произведения ток през юни 2014 година. Тази скромна сума е и причина енергодружеството да преустанови плащанията, позовавайки се на чл. 15 от Договора за споразумението, според който  ако по отношение на страна възникне и продължи да съществува Значима причина, другата страна може да прекрати или спре действието на договора с предизвестие до първата.

Според ЕВН биха могли да настъпят негативни последици за дружеството, ако съдът излезе с решение в полза на „Сиус” и въпреки че такова към онзи момент, а и досега – няма, те спират всички  плащания. парадоксалното е, че в единия случай става дума за 1 800 лева, а в другия за дължими 6,5 милиона лева. Странното е, че всъщност цената по фактура на произведеното електричество през юни 2014 е 262 000 лева! Още по-странното е, че делото е спряно по взаимно съгласие на ЕВН и „Сиус” и съдът го е прекратил.

И така на тази база плащанията са преустановени, макар че фирмата- наемател  „Финикал” изпълнява своите задължения по договора. И това далеч не е всичко. „От „Финикал” ежемесечно издават фактури на ЕВН България Електроразпределение за дължимите суми, като плащат ДДС по всяка фактура, въпреки, че не са получили нито стотинка от австрийското дружество. Допреди няколко месеца те чинно са си внасяли данъка, но в момента задълженията им към НАП вече са около 700 хиляди лева и  могат да изпаднат в несъстоятелност„ коментира адвокат Иван Демерджиев, който води кореспонденцията на „Финикал” с ЕВН и КЕВР. Според него ЕВН не само пренебрегва решенията на държавния регулатор, но и осуетява събирането на публични вземания в огромни размери, с което ощетява държавния бюджет. Той определя това като заплаха за националната сигурност.

Решението на КЕВР от август е категорично: „Жалбата на „Финикал” срещу ЕВН България Електроснабдяване  е основателна и ЕВН трябва да заплаща на „Финикал” в качеството му на наемател на обект ФЕЦ „Сиус- Оризаре” произведената електрическа енергия в съответствие с тристранното споразумение.

След това КЕВР дава следните указания на ЕВН, като подчертава , че са задължителни.  Енергодружеството в срок от 30 дни трябва да възстанови плащанията на еленергията, произведена на централата и в 10 – дневен срок да уведоми Комисията.

Решението може да се обжалва, но обжалването не спира неговото изпълнение.

Какво прави обаче ЕВН България? Чете решението на КЕВР както дяволът – евангелието и започва да плаща , само че пропуска натрупания дълг от 6, 5 милиона лева и плаща фактурите за ток, издадени през септември и октомври 2017.

„Очевидно е, че решението на Комисията налага погасяване на всички натрупани задължения на ЕВН към „Финикал” за периода май 2015 – юли 2017 и занапред. Глаголът „възстанови” е ясен и лингвистичните еквилибристики, които правят от ЕВН, са меко казано жалки” коментира адвокат Демерджиев пред TrafficNews.bg. 

Адвокатът е изпратил жалби по казуса до министъра на енергетиката, КЕВР и шефът на териториалното звено на ДАНС, мотивирайки се че с „действията и бездействията си” ЕВН създава опасност за енергийната система на страната. „Не можем да проумеем безсилието на държавата пред едно дружество, което както всички останали трябва да спазва закона и установения в страната правов ред”, коментира юристът.

TrafficNews.bg изпрати запитване по казуса до ЕВН България Електроснабдяване, на което получихме следния отговор:

ЕВН ЕС е запознато с цитираното от Вас решение на КЕВР. В момента същото се обжалва от страна на дружеството, въпреки това ние стриктно изпълняваме всички актове на регулатора. В дадения ни с Решението срок сме възстановили плащанията към „Финикал“ ЕООД въпреки принципното ни несъгласие с решението и убеждението ни, че същото е нищожно.

В отговора си до кантората на Демерджиев, ДАНС и КЕВР от ЕВН коментират, че спорът е гражданско – правен и компетентен в него е съда. Също така са се допитали до Речника на българския език и са допълнили, че според него глаголът „Възстановявам”  означава „започвам отново някакво прекъснато отношение”.

Коментар за казуса потърсихме и от КЕВР, но на този етап не сме получили отговор на зададените от нас въпрос.