Нова версия за хора с проблеми със зрението и в частност цветовото възприятие създаде фотографът Стоян Стоянов.

Припомняме, че пловдивчанинът бе вдъхновен от схемата, създадена от ОП „Организация и контрол по транспорта” по повод затварянето на част от булевард "Цар Борис III Обединител" за откриващото събитие на Пловдив Европейска столица на културата 2019.

Пловдив под блокада от днес! Издигат сцената за ЕСКЕто как се променят маршрутите на автобусите

Проблемът бе, че схемата за промяна на маршрутите на автобусните линии според мнозина се оказа неразбираема. По-стилна и красива версия бе представена от Стоянов и се хареса на мнозина. Ден по-късно спирките в Пловдив се сдобиха с лепната с тиксо хартия на т.н. официална схема.

Въпреки, че от администрацията не възприеха значително по-интерактивната и ясна схема на Стоянов, той реши дори да я усъвършенства като създаде версии за хора с различни зрителни проблеми.

Пловдивчанин направи това, което Общината не успя – разбираема схема за голямата блокада СНИМКИФотографът Стоян Стоянов преработи схемата за градския транспорт

"Изпробвах някои методи за визуализация за хора с проблеми с цветовото възприятие, далтонисти и т.н. Направих го, защото получих много забележки, че не съм взел предвид и тази група от граждани", обясни Стоянов пред репортер на TrafficNews.bg и посочи, че според него трябва да се обособи специализирано звено, което да се занимава само с градската навигация, каквато е европейската практика. 

Разлепиха схеми на блокадата в центъра на Пловдив, разбирате ли автобусните рокади? СНИМКИПловдивчанинът Стоян Стоянов приветства инициативата, въпреки че сътвори по-добър вариант

Ето ги и трите цветови оформления на схемите: