Своеобразен протестен фотос си направиха учениците от 8 "е" клас от елитната езикова гимназия "Иван Вазов" в Пловдив. 

Учениците се щракнаха с маски и нададоха боен вик: "Демонстрираме публично исканията си за ваканция заради опасния върлуващ грип!". Снимката бе изпратена лично от възпитаниците на школото в редакцията на TrafficNews.bg именно с това послание. 

Отсъстващите в класа на младата бодра активна гражданска диаспора са само 4 от общо 26 ученика, а включилите се в протеста със санитарни маски - общо 15 души. 

"В момента отсъстват 4-ма от класа ни, общо сме 26. Искаме ваканция заради масовия грип и заради децата, които отсъстват, тъй като материалът е тежък, а по този начин те изпускат много. Миналата седмица отсъстваха някои други ученици, които все още се възстановяват. С тази снимка искаме да изкажем желанието си за ваканция. Колкото до ученето  -ние отново ще учим, макар и вкъщи!", отговориха от 8 "е" клас при въпрос защо е необходимо обявяването на ваканция, на какво се основават исканията им и дали планират да си останат вкъщи, ако все пак такава бъде обявена.

Симпатичната масова инициатива обаче едва ли ще умилостиви РЗИ-Пловдив, които категорично все още не планират подобни крайни мерки за ограничаване на заболеваемостта. Днес около 16 часа се очаква и и Община Пловдив да излезе с официална позиция по въпроса за евентуална грипна ваканция, но по-рано днес кметът Иван Тотев заяви, че иституциите не работят по призиви от социалните мрежи.

Пред репортер на TrafficNews.bg директорката на "Надзор на заразните болести" към РЗИ-Пловдив д-р Троянчева каза, че на този етап темата за ваканция не стои на дневен ред.

"Продължаваме да следим нивото на заболеваемост в Пловдив и областта. В зимния сезон сме, който е момент на повишаване на острите респираторни заболявания, така че няма как да очакваме нещо друго. Ако има сериозно влошаване, ще преценим, но за момента няма никаква промяна", увери д-р Троянчева, с което определено разби сърцата на бленуващите да изпразнят класните стаи.