Делото срещу клошаря Любомир Данчев продължава и днес в Районния със в Пловдив. В защита на  Любо като свидетел днес в съда се яви и негов приятел. Той категорично отрече клошарят да е виновен за подпалването на Тютюневите складове и заяви, че според него те са залети със запалителна течност, тъй като той е видял сини пламъци.

„Любо пуши, но не може той да е запалил складовете”, коментира свидетелят. Той  добави, че няма представа кой може да е виновникът, но категорично не е приятелят му.

Адвокатът на Любомир - Зоя Тошкова, обяви, че ще предложи да се направи експеримент и да се пресъздаде обвинението, че огънят е тръгнал от кошче за отпадъци. Според нея  не е възможно пламъците да се разразят до такава степен, че да обхванат няколко сгради.

От своя страна Любо се оплака, че не се чувства добре и го болят очите.

Припомняме, че прокуратурата повдигна обвинение, че по непредпазливост 44-годишният Любомир Данчев е запалил единия тютюнев склад, като от пожара са последвали значителни вреди в размер на близо 12 милиона лева на петте съседни сгради. Ако бъде признат за виновен Любо може да лежи в затвора 5 години.

Според държавното обвинение, Данчев изхвърлил незагасена цигара в кош с отпадъци в стаята на 4-я етаж в една от сградите, която обитавал. Впоследствие огънят стопил кошчето, след което се запалили и намиращите се в близост килими, пътеки, мокет, дюшеци. поради липсата на свеж въздух в помещението те тлеели дълго време.

Това е и причината пожарът да стане видим извън сградата едва няколко часа по-късно. След това пламъците обхванали цялото подпокривно пространство на сградата, а поради близостта й със съседния склад, който се намирал на разстояния 2,3 м, пожарът обхванал и него и със скорост 5 метра в минута се разпространил в южна посока към другата постройка.

Разследват и пловдивски общинар за палежа на Тютюневите складове

TrafficNews.bg