Списъкът с заведения в Пловдив е дълъг няколко страници – има за всеки вкус и джоб.  Ресторантьорите в града могат да угодят и на най-претенциозните пловдивчани с най-разнообразни вкусотии. След 12 часа обаче списъкът с отворени заведения за хранене започва да намаля, а в ранните сутрешни часове ресторантите и капанчетата съвсем се броят на пръстите. Но все пак ги има! И те са спасението на излезлите от дискотеките и нощни клубове подпийнали и огладнели пловдичани, които търсят с нещо да прилъжат алкохолния  глад.  

Или просто търсят място, на което да продължат веселбата, след като вече са ги затворили от клубовете. И сега стигаме до въпроса: „Къде да отидем в 5 часа сутринта в Пловдив и какво да хапнем”. Отговорът няма да учуди пловдивчани, тъй като местата са традиционни и често се превръщат в топос на всички купонджии, успели да издържат до сутринта. Освен тях, на денонощните капанчета похват и всички, които работят до късните часове на нощта – таксиметрови шофьори, дежурни полицаи, бармани и сервитьори и още най-различни професии.

Започваме с култовите „Тихи банички” в Кючук Париж. Баничарницата се намира на улица „Димитър Талев”, точно срещу детската градина.  Истинското име на капанчето не е нито „Тихите банички”, нито „Тишината”, но най-вероятно никой не го знае. Мястото обаче е известно с тези псевдоними, тъй като от години на тротоара има табела „Пазете тишина”. Такава най-вероятно обаче рядко се пази. По всяко време на деня и нощта от там може да си купите топли банички, приготвени на място. След 12 пред касата се образуват опашки от изгладнели хора, които поръчват – митове, ролета или ловджийки. Класика – как да се прибереш след дискотека, преди  да си похапнеш пареща баница със сирене.

Другото най-типично ястие за малките часове на нощта е супата. В Пловдив може да намерите пилешка супа в няколко заведения, като първото е Даяната на улица „Цар Борис III Обединител”. Заведението работи на пълен оборот до сутринта и предлага най-разнообразни гозби. Мястото е най-пълно в 5 часа сутринта, когато вече баровете са се поизпразнили.

Джоната в Кършияка също опция, ако обичате да похапвате „нощна супичка” или просто искате да си допиете.  В  Супа бара на улица  „Гладстон” също може да намерите гореща супа за изтрезняване.

Дюнерите разбира се, са класика в жанра! На няколко места в града може да ви замирише на чеснов сос късно през нощта. А най-важното правило е, че след няколко чашки диетите не важат. Може цял ден да карате на зеленчуци, но след 12 се облизвате с голям дюнер и айрянче в ръка.  Ако пък диетата е много строга, може да минете и с фалафел.

Шкембе чорбата също не е за подценяване.  Освен в ресторантите, лютата супа може да намерите и в няколко шкембеджийници в града. Една от тях се намира в Аджисан махала и е само за ценители! Заведението работи само рано сутрин и винаги е пълно. Количествата се изчерпат до 9 часа, а всяка порция върви с половин хляб. И не забравяйте – колкото по-люто и с повече чесън е, толкова повече помага за махмурлук.

Сандвичите също вършат чудесна работа за гладни купонджии. Едно от местата, на които можете да намерите сандвичи късно през нощта е „Трепачът” на „Източен”. Намира се до стадион „Христо Ботев” и предлага дълго меню от най-различни сандвичи.

Макдоналдс  също има денонощна опция - двоен чийзбургер и пържени картофки спасяват всеки гладник в 3 часа през нощта.