Табели, които да оказват, че пиенето на бира и алкохол в обществените части на квартал Капана е забранено, ще бъдат поставени в най-скоро време. От Община Пловдив са категорични, че хаосът в артквартала трябва да бъде овладян след десетки жалби от собственици и жители.

В момента едно от най-шумните и неприятни места в капана е сцената на Ядрото. Там  постоянно се забелязват тийнейджъри, сред които и много непълнолетни, които консумират алкохол, крещят и пускат силно музика след 11 часа. От градска администрация обмислят да отнемат разрешителните на денонощните магазини в района, както и да правят регулярни проверки дали се продава алкохол на непълнолетни

„Тепърва ще обсъждаме сцената Ядрото в Капана, защото имаме твърде много сигнали. Хората избягват зоната, защото там някой постоянно нещо прави. Твърдо сме решени да се справим с въпроса с това публично пространство и не само него. На доста места Община Пловдив променя пространствата за хората, а после се оказва, че са само за част от хората”, каза кметът. Той допълни, че ситуацията с пространството на стълбите край Джумята е идентично.

„Имаме случаи, в които хотелиери казват, че клиентите им напускат заради шума. Това не може да продължава”, каза кметът. Той допълни, че един от най-големите проблеми е, че хората, които нарушават обществения ред са преди всичко непълнолетни, а след контакт с родителите им те се сърдили.

Затегнати мерки се очакват и на редица други места в Пловдив, където се нарушава обществения ред, предвид големия брой туристи, които се очакват.  Наредбата за осигуряване на обществения ред е една от най-строгите в цялата страна, макар в частта си за пиене на алкохол по публични места, да не се прилага често.

Така например за пиене на алкохол на обществени места е между 300 и 3000 лева за физически лица. В това число влизат всички пространства, които не са част от питейни заведения или частни имоти – паркове, междублокови пространства, градинки, спирки и други.

Припомняме, че пловдивчани плати 300 лева глоба, защото бе хванат да пие бира пред блока си в Кючука.

300 лева глоба за пловдивчанин, дръзнал да пие бира на тротоараИ полиция, и съд са категорични, че мъжът заслужава суровата санкция