Загубата на ГЕРБ в район „Южен” на последните избори в  Пловдив сложи край на хегемонията на партията под тепета. Въпреки близките резултати в четири от другите райони на Пловдив с Обединени патриоти, победата все пак бе на страната на партията на Бойко Борисов, както и тази в район „Централен”.

За три години от местните избори, район „Южен” изпревари район „Централен” по брой жители. Освен че се превърна в най-големия район под тепетата, той е фундаментален от гледна точка на разрастване на града.  Строителството се концентрира в  кварталите Беломорски и Остромила, а териториите между Прослав и Коматево ще се превърнат в новите луксозни квартали на града. За сметка на това инфраструктурните проблеми стават все повече и въпреки усилията на администрацията, последствията от презастрояването не могат да се решат с магическа пръчка.  

Район „Южен” е важен откъм брой на избиратели, както и бъдещите намерения за развитие на града.  В организацията на ГЕРБ в района все още има отворена рана и разделения заради тогавашната кандидатура на Кирил Велчев.  Директорът на фондация „Пловдив 2019” бе изключително неразпознаваем дори сред партийните активисти, а и той не се вписваше в профила на типичния кандидат-кмет.

Организацията на ГЕРБ в Пловдив рядко се прочува с вътрешнопартийни скандали. Все пак тази в район „Южен” е имала немалко конфликти през годините. Основните проблеми тръгнаха около бившата кметица Павлинка Кацарова, а имаше и група инакомислещи около Костадин Язов. И до днес много от хората с отношение в ГЕРБ смятат, че лидерът Иван Тотев се отнесъл несериозно към кандидатурата за кмет на района.

Срещу него излезе енергичният Борислав Инчев, който от нулата успя да събере достатъчно инерция, за да победи на изборите. Три години след тях Инчев се утвърди като администратор, който решава проблеми. Винаги реалистичен в програмите и изказванията си и самокритичен, когато не е доволен от дадена работа в района.  

Реално срещу кмета на „Южен” все още няма дадена заявка за алтернатива. От първия ден той бе включен в екипа на кмета Иван Тотев. Последният твърди, че не прави разделения между кметовете, но това, разбира се, има своята цена. Повече от ясно бе посланието на кмета, че бюджетът на района ще зависи и от подкрепата на ВМРО в местния парламент по дадени въпроси.

Начинът на работа на ГЕРБ обаче е показал, че кандидатът им ще бъде ясен, непосредствено преди изборите. Тук въпросът е дали няма да е твърде късно. Със сигурност важността на района този път ще накара ръководните фактори в ГЕРБ да се отнесат доста сериозно към потенциалните кандидати.

Това се видя и по средствата, които се заделят за части от района. Сагата покрай ремонта на Коматевско шосе генерира гражданска вълна, при която хората излязоха и посочиха проблемите. Малко по-късно Община Пловдив отпусна 1 млн. лева за ремонти в Коматево.

От витална важност е изграждането на Модър-Царевец ,тъй като неразбориите около Бетонния мост могат да блокират целия квартал.

Година преди вота Борислав Инчев си остава отявлен фаворит за втори мандат. По-скоро голямата въпросителна е дали той няма да се пусне в надпреварата за кмет на Община Пловдив. При тази хипотеза, шансовете на ГЕРБ за победа в района значително се увеличават.  

Кандидатурата на Инчев за мястото на Тотев ще зависи до голяма степен и от съдбата на все по-крехката коалиция Обединени патриоти. Ако тя се разпадне, то може да видим сблъсък Тотев-Инчев-Славчо Атанасов, което пък де е равносилно на харакири за пловдивските патриоти.

Шансовете на други формации да пробият на изборите в район „Южен” засега изглеждат илюзорни. Жителите на Кючук Париж обаче са показали, че носят по-различен дух и трудно може да се предвидят техните действия. Както неведнъж се изтъкна, районът има изключително много проблеми, а за една година могат да се случат неща, които да променят коренно политическия пейзаж.