Административният съд в София отхвърли жалбата на собственика на терена до Яса тепе Захари Тошев . Бизнесменът, собственик на фирма „Опал Зи” попадна в центъра на скандал за унищожена археология в района на Плоската могила на Брезовско шосе през лятото на миналата година. Сигнал, че в зоната се случва нещо нередно подаде археологът Росица Миткова.  Тя алармира, че се ликвидират ценни артефакти от Яса тепе-1. Въпреки намесата на контролните органи, строителите строителите продължиха работа, наливаха бетонна плоча и така бяха унищожени културни пластове от най-ранната история на Пловдив, съобщава PlovdivTime.bg.

Сигналът на Росица Миткова предизвика публична реакция и предизвика намесата на Министерство на културата, което изпрати на терен специалистите от Инспектората за опазване на културното наследство. Строителните работи бяха спрени.  Министърът на културата разпореди археолозите да влязат, да проучат и заснемат находките. Вместо да пусне специалистите да си свършат работата, инвеститорът реши да обжалва принудителната административна мярка и това блокира строежа месеци наред. 

Той оспорваше разпореждане на регионалните инспектори на главна дирекция ИОКН за приложена принудителна административна мярка от 26 юни миналата година.  В жалбата си собственикът оспорваше компетентността им да разпореждат извършването на цялостно спасително археологическо проучване. Аргумент в искането му бе и фактът, че теренът, на който строи, е извън охранителната зона на селищната могила „Плоската”.  Тошев и адвокатите му се аргументираха, че археологическата находка е в голямата си част в съседен имот, който бизнесменът е продал и разпореждането на инспекторите е неясно и немотивирано.   

От документите по делото стана ясно, че сигнали за разрушена археология в строителния обект са подавани и по-рано от граждани. Мястото е посетено от служител на Районната прокуратура, който е дал указания за спиране на строителните работи, тъй като са засегнали югоизточната периферия на Плоската могила. Реакция от страна на инвеститора не последвала, макар че разпореждането  е връчено на представител на дружеството на 27 юни. 

На 11 август  регионалните инспектокри на Министерството на културата са нанесли поправка на документа, с която са отстранили очевидна фактическа грешка, добавяйки името на възложителя на строежа – фирма „Опал Зи”. Пет дни по-късно за промяната е уведомен представител на дружеството, който е оспорил корекцията. 

Независимо от грешките в документите Администравният съд е преценил, че те не са съществени и не отменят принудителната административна мярка на инспекторите от културното ведомство. Така – пет месеца по-късно, се стигна до развръзка и археолозите влязоха в обекта. 

Вече изпълнихме съдебното решение - направихме стратиграфски профил. Предстои да дойде комисия, която да приеме работата ни. Дали обаче собственикът на строителния обект ще бъде глобен, тепърва ще стане ясно, коментира директорът на Регионалния археологически музей Костадин Кисьов.