"Доброто е заразно, бъди преносител", това е апелът и примерът на децата от 3-ти "а" клас на ОУ "Алеко Константинов" в Пловдив. 

Малчуганите решили тази Коледа да се лишат от суетата и подаръците за празника, а вместо това да съберат сума и да я дарят на болните деца от Детска онкохематология на УМБАЛ „Свети Георги“ в Пловдив. Жестът им не просто е трогателен – начинът, по който го реализират, говори за истински осъзнатото желание за взаимопомощ. 

Децата събирали 750 лева, купили подаръци за всички свои по-големи и по-малки събратя в отделението, и отишли на място в клиниката. Един от родителите допълнил инициативата, като довел Дядо Коледа в болничното заведение и превърнал деня в истински празник за децата, настанени там. Учениците досущ като джуджетата на Добрия старец раздали подаръци на всички.

Делото на децата е урок, както за тях самите - почувствали, че щастието е най-голямо, когато даряваш с усмивка другите, така и за всички нас като общество, което трябва да взима пример. 

Идеята на малките благодетели се зародила на база "безсмислените подаръци, които всяка година се разменят и които само трупаме и събираме". Родителите попитали децата си дали искат да помогнем на тези, които имат нужда, и те го приели с огромна радост. В един от часовете поставили кутия и всеки пуснал дарение.

"Самите деца лично искаха да предадат даровете и да предадат парите", споделя майка на един от истинските герои тази Коледа, дарили не само материално, но и духовно, децата в клиниката. 

Завеждащата отделението доц. Спасова съдействала и посрещнала с огромна радост учениците. Огромни усмивки са озарили лицата на малчуганите в отделението, които в този ден са усетили грижата и топлината от деца за деца.