Д-р Иван Димитров ще бъде пуснат от ареста с мярка подписка. Това решение обаче не било взето на база протестите, а на вътрешните убеждения на прокурора Георги Пенев. Това стана ясно по време на извънредната пресконференция в прокуратурата. От обвинението заявиха, че д-р Димитров е застрелял Жоро Плъха в двора, а не в собственото си жилище, което изключва хипотезата за неизбежнаотбрана, заяви окръжният прокурор Румен Попов.

Той изнесе всички факти, които са ясни на обвинението до този момент. По думите му семейството на Димитров не е било в апартамента, а той гледал над 30 минути подготовката на кражбата, без да се обади в полицията. След като убил крадеца, Димитров се опитал да покрие следите си.

Вижте становището на прокуратурата в следващото ВИДЕО:

Ето и всичко, което каза прокурорът:

„Фактите, върху които се упражняваха политици, не бяха такива. Всички сте запознати, че докторът е задържан за 72 часа, в което време прокуратурата трябваше да реши. Получихме какви ли не упреци, факти, с които се спекулираше. Твърдеше се, че крадецът е влязъл в жилището, имало е съучастник, че пистолетът е бил на съучастника, че жената и децата са били в жилището. Извършени са множество следствени действия, разпитани са над 15 свидетели. Установи се следното: към момента на извършения опит за кражба, в жилището не са били нито съпругата, нито двете деца. Те живеят в Крумово. Това твърди и жена му и, както и самият д-р Димитров. Крадецът не е бил със съучастник. Опитът за кражба е извършен единствено от Джевизов.

Имало е гонитба между обвиняемия и крадеца. При така изнесената фактология категорично е установено, че изстрелите и сблъсъкът между крадеца и доктора са настъпили в двора, а не в жилището, което изключва прилагането на чл. 12 от НК за неизбежна отбрана. При извършения опит за кражба, след като е проникнал в гаража, обвиняемият е наблюдавал 30 минути подготовката на кражбата, без той да се обади в полицията. След това с пистолет Валтер той слиза на двора.

Когато крадецът влиза в гаража и побягва, докторът стреля, за да спре крадеца, а след това Жоро Плъха е хвърлял по него различни предмети. Доктора три пъти си променя версията – че е нападнат първо метална тръба, после с табела, а след това нож, който впоследствие е открит в дома на лекаря. Ножът не е собственост на крадеца. След като докторът е изпразнил целия пълнител на валтера, крадецът успява да избяга и умира на улицата.

След извършване на деянието лекарят звъни на свой приятел и го моли за помощ. Той го моли са заличат следите, да измият кръвта и  съберат гилзите и да изхвърлят огнестрелното оръжие. Обвиняемият е направил пълни самопризнания как е придобил пистолета. Има видеозапис, на който се виждат действията след стрелбата. След като заличават следите, лекарят звъни на друго лице и укрива при него пистолета. Лелята на Димитров го моли да звъннат в полицията, но той категорично отказва. След намирането на трупа и бързите действия на полицията, извършителят е разкрит. При първоначалния разговор, лекарят е заявил, че не знае за какво става на въпрос. В последствие обаче прави пълни самопризнания. При претърсването в дома му са открити и други боеприпаси. Крадецът е нападнал лекаря и той има прорезна рана. Не е ясно от какво”, каза окръжният прокурор Румен Попов.