Община Пловдив ще прекрати обществената поръчка за изграждането на продължението на "Проф. Цветан Лазаров", заяви кметът Иван Тотев. Свръзката между бул. „Санкт Петербург” и А12 в „Тракия” трябваше да започне в близките месеци, а победител в конкурса бе Консорциум "ДС Пловдив" с партньори "Драгиев и Ко" и "Сиенит Строителна Група" ЕООД с предложена цена 2 989 947,54 лв. с ДДС и срок на изпълнение 77 дни

Тотев заяви, че след голяма дискусия в екипа му са решили да не подписват този договор. Причината е, че за реализацията на проекта трябвало да се изсекат над 500 дървета. 

„Решихме, че не може да си позволим подобно нещо. За нас зелената зона на града е важна и ние ще продължим да се борим за всяко дърво”, заяви кметът. Той допълни, че са взели решението булевардът да бъде препроектиран. Вместо четирилентов път, той ще бъде с две ленти. Това освен, че ще спаси над 300 дървета, ще спести и близо 1 милион лева.  

По думите на кмета препроектирането на този обект ще отнеме не повече от няколко месеца и реализацията му ще може да се случи през лятото на 2016-та година.

От едната страна на улицата ще има тротоар, а велоалеята ще бъде направена сред дърветата. Ще бъдат изградени още нова ВиК мрежа с прилежащи връзки, шахти и отводняване на пътното платно, ново улично осветление, пешеходна светофарна уредба. Проектът предвижда да се направи кръгово движение на пресечката на "Цветан Лазаров" с ул. "Лев Толстой".

С реализацията на този проект, най-големият жилищен район "Тракия" ще има по-бърза и по-пряка връзка с централната и източната част на града. Новата отсечка минава покрай стадион "Локомотив" и парк "Лаута", до кръстовището с бул. "Санкт Петербург".

Още новини ТУК

TrafficNews.bg