Зоологическата градина на Пловдив ще се сдобие и с тигър. Това стана възможно, след като общинските съветници приеха предложението за отпускане на 17 000 лева  за препроектиране на зоопарка.

То мина с 35 гласа "за", 3 "против" и 6 "въздържал се".

Идеята е на мястото на учебно-изследователския център в средата на Зоокъта да има хабитат за тигър. След препроектирането на зоологическата градина, ще бъде изготвена количествено-стойностна сметка за уточняване на нужните средства за изграждането на хабитата, решиха още съветниците. По предварителни данни ще са нужни около 1200 кв. м. за обитаването на тигъра.

Припомняме, че екзотични животни от пет континента ще могат да се видят в новия пловдивски зоопарк. В списъка са леопардовите котки – сервал и оцелот. Една от най-красивите диви котки – евразийски рис, както и забавните сурикати. В списъка с 13 животни са още патагонска мара, носато мече, фламинго, наду, американска видра, камила, черен лебед и лама.

Металните конструкции и дървените части по всички хабитатите са завършени, като скоро ще започне облагородяването на площите около тях. 22 са хабитатите, като във всеки един от тях може да се отглеждат по 40-50 животни, ако видовете им позволяват.

Хабитатите ще се доближават максимално до естествената среда на животните. За мечките е заделена площ от 3 декара, която ще наподобява гора. Вътре те ще имат собствени басейн с рекичка, както и различни храсти с плодове.

Как изглеждат животните - вижте ТУК

TrafficNews.bg