В продължение на няколко години пловдивската фирма "ГЕНДО" ЕООД, чийто капитал е собственост на строителния предприемач Евгени Генов, е продавала жилища без да ги притежава и без да възнамерява да ги предостави на купувачите. Подведени в измамната схема се четирима българи, които подписали договори за закупуване на апартаменти и внесли обща сума от 214 073.75 лв. за периода от 2010 до 2013 г.

Две години по-рано фирмата вече страдала от сериозни финансови затруднения и поради това Евгени Генов продал площта и правата за строеж върху нея, но въпреки това започнал да предлага на различни граждани, интересуващи се от покупка на жилища на „зелено“ /все още непостроени/, жилище, като се представял собственик на имота.

Уверявал всички, че фирмата е финансово стабилна, сериозна и разполага с необходимите средства за строежа и ще спази сроковете на изпълнение. Така убедил и измамил четирима души, които щом разбрали за измамата, завели дело срещу фирмата в съда.

Преди няколко дни съдебната сага приключи. Пловдивският районен съд осъди Евгени Генов на общо три години лишаване от свобода, като го призна за виновен по обвиненията в имотна измама и заблудата, с която е причинил сериозни финансови щети. Освен излежаването на присъдата, Генов ще трябва да заплати на четирите си жертви общо 214 073.75 лв, включващи и разноските по делото.