Окръжният съд разпореди да бъде обявен за общодържавно издирване бившият пловдивски полицай Огнян Бекирски. Служителят на отдел "Убийства" в пловдивската Криминална полиция е един от основните свидетели в мегаделото за убийството на митничаря Георги Дребчев. Въпреки че е многократно призован, до този момент ченгето не се е явило в съдебна зала. 

Междувременно показанията на разпитания анонимен свидетел преобърнаха тезата на обвинението, която до този момент беше че митничарят е застрелян от Божидар Атанасов, поръчител на убийството е покойният кмет на Съединение Евгений Маринчешки, а посредник е бил Иван Карабелов. В показанията си, дадени пред съда обаче, анонимният свидетел под номер 011, в прав текст заявява, че Божидар му е разказал, че той е убил митничаря , а поръчката е дошла от собственика на "Готмар" Георги Тучев. "Божидар Атанасов ми каза, че е гръмнал в главата с един куршум Дребчев. Спомена, че "за един мръсник митничар да вдига толкова шум все едно президента съм утрепал". Впоследствие се разбра, че го е гръмнал не в главата, а в гръдния кош", твърди тайният свидетел. 

Той е обяснил, че извършителят му споделил за убийството, още преди да бъде обявен по медиите този случай. Тайният свидетел твърди, че Божидар Атанасов бил притеснен и пребледнял. Споменавал му, че имало някакъв македонец от албански произход, който работел заедно с бизнесмена от град Съединение Георги Тучев. Албанецът вкарвал олио и имал уговорка  стоката да минава през митничаря Георги Дребчев. Олио влизало в бутилки, но в документите се отразявало, че е в цистерни, за да се избегне плащането на ДДС. Дребчев обаче не изпълнил задълженията си и това се оказало фатално за него. 

Всички свидетели, разпитани до този момент в съдебната зала правят различни връзки между разстреляния митничар и бизнесменът Георги Тучев. Според някои Дребчев е вършел услуги на предприемача на митницата, през която минавали голяма част от товарите на "Готмар" за Албания. Според криминалисти  митничарят е бил замесен в наркоканал. Тази информация получили полицаите, които разследвали убийството му. „Стигнахме до извода, че мотивът за убийството е дейността на Дребчев. По-конкретно - наркоканал, през който определени лица са работили, а Дребчев е изпълнявал тези поръчки. Впоследствие обаче между него и участниците в канала е настъпил конфликт, който е провокирал организаторите да вземат решение да го ликвидират. Така обаче и не успяхме да документираме този мотив”, заяви служителят на ГДНП.

Анонимният свидетел е първият, който посочва пряка връзка между предприемача и мъртвия митничар. Показанията му очевидно изненадаха и адвокатите на обвиняемите, защото те по няколко пъти прочетоха разпечатките на разпита. Без отговор е въпроса, защо въпреки многобройните показания на свидетелите, до този момент бизнесменът Георги Тучев не е разпитван по делото.   Според хора от Съединение той от две години живее в чужбина и управлява бизнеса си от разстояние. На този етап не е ясно дали някой от адвокатите ще поиска той да бъде разпитан като свидетел. Ако това се случи, той също ще трябва да бъде издирен. 

TNS.bg