Пеещите фонтани в Пловдив се превърнаха в атракция за туристите, забеляза репортер на TrafficNews.bg

Хората, които посещават града ни, са започнали да хвърлят монети във водите на съоръжението. Така на дъното могат да се забележат стотинки и центове.

Практиката за хвърлянето на монети наподобява тази в италианската столица Рим, където се намира един от най-известните фонтани в света – ди Треви.

Поверието гласи, че ако хвърлиш монета в него, ще се върнеш отново във Вечния град. Затова никой от посетителите не пропуска да изпълни ритуала.

Вероятно и в Пловдив, който е стар почти колкото Рим, ще започне да се спазва това поверие.

Интересен факт е, че най-известният фонтан в света – ди Треви всяко денонощие остава празен за един час. Тогава работници източват водата и вадят парите от него. Първоначално легендата гласи, че човек трябва да отпие от водите на фонтана, за да посети отново Рим, но после ритуалът се променя.

Сега поверието гласи, че монетата трябва да се хвърли с дясната ръка през лявото рамо, като човек стои с гръб към фонтана. Мнозина вярват, че първата хвърлена монета гарантира връщане в Рим, втората – нова любов, а третата – скорошен брак. Всеки решава колко и какви монети да остави във фонтана в зависимост от мечтите и дебелината на портфейла си.

В крайна сметка монетите от най-различни валути се озовават в чували. Изчисленията сочат, че във водите на ди Треви всеки ден се хвърлят монети на стойност 3000 евро или 90 000 евро на месец. Или над 1 милион евро годишно. Средствата се използват от благотворителната организация Каритас за подпомагане на социално слаби и бездомни.

До преди години атракцията беше източник на доходи за много крадци, които обираха с лопати парите през нощта. Полицията обаче взе мерки и вече охранява римската забележителност.

Бароковият фонтан от 18 век е едно от най- магнетичните места в Рим. Славата на ди Треви идва и благодарение на появата му в няколко култови филма, сред които “Сладък живот” на Фелини, “Римска ваканция” с Грегъри Пек и Одри Хепбърн и “Три монети във фонтана”.

Може би един ден и пловдивските Пеещи фонтани могат да станат декор на известен филм. Все пак сме културната столица на Европа.

 TrafficNews.bg