Трафик Секюрити и Виваком стартираха нова съвместна услуга. Тя се нарича Секюрити-М и на практика е безжична охранителна система за целия дом. По този начин двете компании ще предложат една по-евтина, по-достъпна и по-масова услуга. Двете компании от 4 години работят съвместно и по социален проект, в който се грижат за възрастни хора в селата и тяхната сигурност. 

Новата услуга се предлага в 70 магазина на Виваком в 3 области – Пловдив, Стара Загора и Сливен. За мисия "Сигурност за всеки български дом" собственикът на Трафик Секюрити Александър Апостолов разказва пред Капитал. 

- Господин Апостолов, защо мислите, че можете да осигурите сигурност за всеки български дом срещу крадци?

-  В България само 2 процента от домовете са охранявани. А кражбите са много повече. Нашите проучвания показват, че около 95 процента от ползващите услугата СОТ, вече са били „посещавани“ от крадци и след това са решили, че това не трябва да се случва втори път. Защото не са чисто материалните загуби. Стресът от изживяното продължава дълго. Никой не иска да живее в страх.

- Вашата компания и досега е предлагала тази услуга. Кое е новото?

- За първи път го правим съвместно с нашия бизнеспартньор Виваком – предлагаме услуга, която нарекохме Секюрити-М. С Виваком работим заедно от години. Имаме социален проект по селата, където се грижим за възрастни хора и тяхната сигурност. Грижим се за над 3000 възрастни семейства в селските райони на България. Услугата „Секюрити М“ хареса на партньорите ни, защото искат да предложат повече и по-разнообразни услуги на клиентите си. Трафик СОТ, Виваком и клиентите имат еднопосочен интерес – новата услуга, предлагана в пакет ще е по-евтина, по-достъпна и по-масова. Започваме заедно в 3 области – Пловдив, Стара Загора и Сливен. Продажбите ще се извършват в 70 магазина на Виваком. Искаме постепенно да постигнем сигурност за всеки дом в цялата страна. Прогнозите са ни, че в средата на 2019 година ще имаме национално покритие на услугата.

- Какво спираше досега обикновеният домовладелец да защити апартамента си с вашата охрана?

- Проучвахме най-напред дали цената е възпиращият фактор. Оказа се, че има и други съображения. Да, едното съображение е първоначалната инвестиция. Но смущението е, за да си осигурите домашна защита, трябва отначало някой да влезе в дома им, да пробива дупки за кабелите на охранителната система и за датчиците.

- Какво е решението, което предлагате?

- То е просто и разбираемо. Слагаме безжична техника, така че отпада всяко дупчене. Плюс това поставяме техника, която  е безплатна за клиента. Избраната от нас техника е от български производител и е абсолютно надеждна.

- Господин Апостолов, къде е уловката в „безплатно за клиента“ ?

- Ако клиентът няма договорни отношения с нас, няма как да ползва техниката самостоятелно. Тоест тя върви заедно с нашата услуга.  Сигналите, които се получават с услугата „Секюрити-М“ се обработват при нас и се предават със специално мобилно приложение на клиента, за да следи сам какво се случва в дома му. Нещо повече, клиентът ще може да следи и нашата работа. Например получава се сигнал за включване на алармата в дома му и той може да засече за колко време патрулът ще пристигне. Имаме самочувствие да сме достатъчно открити пред клиентите ни, защото залагаме на професионализма на нашите екипи. Третото ниво на сигурност, което даваме е, че покриваме 100% стойността на щетите при кражба на имущество.

- Как фирма Трафик СОТ ЕООД ще финансира инвестициите си в новата услуга?

- На първо време финансираме със собствени средства. Но след това, когато дейността се разрасне, ще вземем банков кредит. Една система за сигурност в един дом струва около 700 лева. Така че да кажем първите  1000-2000 клиента ще финансираме със средствата на Трафик СОТ ЕООД. След това ще ни се наложи да вземем пари от банката.

- Колко е таксата за услугата „Секюрити-М“?

- Месечната такса е 24 лева с ДДС. При цена на техниката 700 лева ние след около 30 месеца ще покрием разхода ни за техниката. Но по принцип поддържането на сигурността на дома е дългосрочно, така че не се притесняваме за възвращаемостта на инвестицията. Освен това ние ще имаме много нови клиенти, които ще ни познават и ще са по-склонни да купят допълнителни услуги от нас. Например да следим за пожар или наводнение в дома. И още – видеонаблюдение на дома в реално време, което е важно за семейства с малки деца или възрастни хора. Целта е да превърнем жилището на клиентите ни в истински „умен дом“.  При това – без нови инвестиции в техника. Защото устройството, което вече сме поставили, има седем кръга. Което означава, само с промени в програмата ще може да изключва забравената ютия, да включва или изключва климатика, електрическата печка, бойлера, пералнята и други домашни уреди. И всичко това ще става с мобилното приложение, качено на личния телефон.