Точно преди един месец багери сринаха със земята 21 незаконни къщи в ромската махала Шекера. Акцията бе невиждана до сега в града под тепетата. Наведнъж постройките бяха премахнати с два багера, като близо 75 полицаи бяха отцепили районна.

Викове и крясъци, а дори заплахи кънтяха на улица „Напредък”. Три семейства бяха пощадени, единствено защото ден преди акцията са входирали заявления, че сами ще си бутнат постройките. От районната администрация им бяха дали срок – 1 месец, за да изчистят терена.

Месецът измина, а постройките все още са си там, видя репортер на TrafficNews.bg. Нещо повече. Една от тях беше с бутнат покрив, а към този момент такъв вече има. Въпросът бе отнесен и до компетентните органи, в лицето на районния кмет. Ральо Ралев заяви, че компромиси няма да бъдат направени и трите къщи ще последват съдбата на останалите незаконни такива, които бяха премахнати.

„Още на пролет, ако сами не ги бутнат, ние ще го направим. Освен тези три, ще бутаме и всички останали по улицата, до Голямоконарско щосе. Не мога да кажа точна цифра, но са над 30. Догодина те ще са сринати. Подадени са вече заповедите за принудително премахване”, заяви Ралев.

Наглостта на жителите на махалата не спира дотук. Въпреки многобройните предписания и предупреждения, ромите продължават да погазват закона. Преди време TrafficNewes.bg разказа за незаконен строеж точно срещу входа на Руския пазар. На общински терен роми бяха налели бетон и вдигаха метална конструкция. Още тогава сигнализирахме на районния кмет – Ральо Ралев, който се нагърби със задачата на нарушителите да бъде съставен констативен протокол, а незаконната плоча премахната.

Явно обаче законът и предупреждението от страна на администрацията на района са като глас в пустиня. Преди ден наше репортер на място установи, че павилионът вече е напълно изграден и дори функционира.  За трети път въпросът е отнесен до кмета на района и за пореден път той заяви, че има издадени предупреждения, а дори и предписания. 

До къде ще стигне наглостта на мургавите ни съграждани предстои да разберем!

Къщите, които трябваше да бъдат премахнати: 

Преди:

 

След: