Цените на горивата в страната продължават да падат. Според платформата за сравняване на продажните стойности на горивата - Пловдив е на 5-то място по осреднени стойности за литър бензин, петрол, газ и метан. 

Само метанът в Пловдивска област е по-скъп от средното за средата до 1.54 за килограм, докато останалите горива са със стотинка-две по-евтини от общия фон. Бензинът от най-разпространения клас върви около 2,07 лв за литър, ала в центъра на града се предлага и за далеч по-ниски стойности - 1,89 за литър. Положението с дизела е аналогично, при средна стойност от около 2,28 лв/л., бензиностанции предлагат с около 15 ст надолу до 2,12.

Прости сметки показват, че цената на бензина в момента е най-евтина за година назад. Дизелът пък се върна на нивата си от пролетта. При рязкото поскъпване, което започна в началото на септември и набра пик през октомври, сега само за няколко седмици горивата се сринаха с 20-30 ст. след поскъпването през октомври. Пиковите стойности на дизела тази година са около 2,6 лв/л., а на бензина около 2,4 лв/л. 

Причината за чувствителното поевтиняване са котировките на петрола, които паднаха до 56 долара. Това е най-ниското им ниво от повече от една година - подобни цени е имало през октомври 2017 г., когато бензинът е струвал колкото сега.



Котировките загубиха само за месец близо 30% след като САЩ позволиха на някои държави да продължат да купуват ирански петрол. В началото на октомври нефтът струваше близо 85 долара.

Американската инвестиционна банка JP Morgan понижи прогнозата си за петрола през следващата година и предвижда цената да е средно 73 долара за барел, а не 83.50 долара.

Според големи петролни търговци до края на годината ще има ново намаление на цените на горивата, ако нефтът запази сегашните си котировки. Понижението им се отразявало в цените на дребно със закъснение от десетина дни.

Това означава, че през декември може да се очаква бензинът масово да е под 2 лв, а дизелът да струва към 2.20 лв.