Над 4 млн. лева е превел чрез финансовата си компания на шест фирми, нямащи дейност, Красимир Калинкин, стана ясно преди минути в Пловдивския окръжен съд. Банкерът е правел това с невярно основание за превод от 2011 година досега уж за извършване на сделки в чужбина - предимно в Китай.

Оказа се, че при огледа и обиска в офиса му е намерен преносим компютър с две папки с неистинските документи. Когато разследващият полицай обаче излязъл за няколко минути от офиса му, той се опитал да ги изтрие и по този начин да унищожи доказателствата.

Защитата предостави 2 епикризи и едно телково решение, които удостоверяват, че Калинкин е на 75% инвалид, има и диабет. Според адвоката той е консултирал и е помагал на тези фирми и не е участвал в незаконните преводи. 

Последните думи на Калинкин бяха: "Явно съм се доверил на 100%, помагал съм и съм вършел услуга, но действително не съм знаел какво се случва".

Малко преди това делото беше прекратено за 10 минути, тъй като на банкера му се вдигна захарта и трябваше да му дадат вода.

В крайна сметка Пловдивският окръжен съд наложи на Красимир Калинкин постоянен арест поради опасност да извърши други престъпления. Деянието се определя като тежко и за него се предвижда от 1 до 10 години затвор, както и глоба два пъти по-голяма от превода, който е направил.

Припомняме, вчера прокуратурата повдигна обвинение на бившия директор на банка ДСК Красимир Калинкин за подбуждане и подпомагане на престъплението, а компютърният специалист от летище София Николай Мирчев е сочен като пряк извършител. 

Синът на Калинкин, който е привлечен като свидетел, беше в съдебната зала.

Още новини четете ТУК

TrafficNews.bg