Бившият директор на ДСК Красимир Калинкин остава в ареста още 72 часа съобщиха от Окръжна прокуратура. Той е привлечен като обвиняем по досъдебно производство  за извършени множество банкови преводи извън територията на страната, посредством използване на документи с невярно съдържание. Общата стойност на преведените суми възлиза на близо 1 млн. щатски долара, като преводите са били насочвани към Китай, Холандия, САЩ и Малта.

По делото с обвинение е и 29 годишен пловдивчанин, който е носел парите в банката. Той се води пряк извършител на деяниято и е с мярка за неотклонение "Парична гаранция" 10 000 лева. "Мозъкът" на операцията обаче е самият финансист. 

Схемата за действие е била следната. Калинкин е предлагал пред финансовата си компания "К и К" услуга за превод на различни суми в чужбина, на предприемачи, които търгували със съответната страна, но не разполагали с документи за произход на капитала си или пък не били платили данък върху съответните суми. Парите се давали на ръка, а преводите ставали през няколко дружества, едното от които било на името на сина на бизнесмена Димитър Томов, а другото на починал човек. Комисионната, срещу която финансистът работел била 2 %, научи TRafficNews.bg.

Предвиденото от закона наказание за престъплението, в което Калинкин и съучастникът му са обвинени, е от една до десет години лишаване от свобода и глоба до размера на двойната сума по преводите. 

TrafficNews.bg