Възможно ли е 6 - годишно дете да стреля с ГЛОК 45 калибър? Това е най- обсъжданият въпрос в социалните мрежи, след нелепото убийство в пазарджишкото село Виноградец. 

Председателят на Общинския съвет в Септември бе задържан след  инцидента, при който 6-годишно дете уби с пистолет собственик на заведение във Виноградец. Лазар Влайков е празнувал рожден ден на племенника си в компания и е употребил солидно количество алкохол, след което е предоставил оръжието на детето. В резултат на игра с пистолета детето е произвело изстрел, който се оказал смъртоносен за 47-годишния Атанас Тонкев. Това на този етап е официалната версия на полицията за произшествието, но близките на убития са категорични, че малчуганът не е стрелял. 

Според семейството на застреляния ресторантьор, фаталният изстрел е произведен от собственика на пистолета, а не  от хлапето. Според тях версията е скалъпена от близки до Влайков, с позиции в правосъдната система. 

TrafficNews.bg потърси оръжейни експерти, които коментираха казуса. Те обаче не са на една позиция. Според някои въпросният модел ГЛОК има 3 защити, които не могат да бъдат освободени от дете. "Пистолетът на австрийската фирма Glock модел 21 SF в калибър 45 Auto. е с блок изработен от стомана, с черна оксидация, и рама изработена от специален удароустойчив полимер. Конструиран според изискванията за армейско и полицейско оръжие, използва оригинален ударно-спускателен механизъм с три интегрирани автоматични предпазителя, наречен Safe Action. Характеризира се с висока надежност и удобство и прецизност" коментира един от запитаните. 

Според експертите от стрелкови клуб "Арес" обаче моделът няма външен предпазител и ако е зареден с патрон в цевта, няма проблем едно дете да възпроизведе изстрел с него. " Теглото на спусъка е 2-2,5 кг и с него може да стреля и жена, и дете" коментираха те. Но са категорични , че няма как едно дете да зареди само пистолета. 

Барутните натривки от ръцете на детето са другият индикатор за участието му в инцидента. Но там въпросът също е спорен, защото ако е докосвало пистолета след изстрела, дори и да не е стреляло то, по ръцете му пак ще има следи от барут. 

Независимо от ситуацията обаче детето е другата жертва в  тази трагедия. Защото без значение дали е стреляло или не, то ще израсне с тежестта на огромна психологическа драма. Ако е натиснал списъка, той ще трябва да живее с мисълта, че е убил човек. В другия случай пред очите му е бил застрелян човек и той е виновен за това. Всъщност истинският виновник е собственикът на пистолета - Лазар Влайков, на чиято съвест в момента лежат два живота , двама сираци и една вдовица. 

Междувременно от Изпълнителното бюро на ГЕРБ съобщиха, че са изключили Лазар Влайков от партията и оттеглят политическата си подкрепа от него като общински съветник и председател на общинския съвет в Септември. Също така го призовават да се оттегли от обществена дейност. От партията заявиха, че няма да разпъват политически чадър над никого и Влайков трябва да понесе наказателна отговорност. 

Вижте коментарите на близките на Тонкев, който са категорични, че пистолетът не е бил в ръката на детето.