Слънчев и топъл септември! Такава е прогнозата на синоптиците, която зарадва стотици фенове на морето. Естествено резервациите по курортите не спират, а като любима дестинация на пловдивчани отново е Гърция.

На близо 300 километра от града под тепетата Неа Перамос привлича все повече нашенци със спокойствие и богата растителност. Необятен пясъчен плаж и вода… чиста като очите на морските нимфи.

Неа Перамос е крайбрежен курорт на 18 км от Кавала. Най-пряк маршрут е през КПП Маказа и от там само по магистралата. Имайки предвид обаче километричните опашки през уикенда, алтернатива е пункта през Гоце Делчев. Маршрутът ви ще се удължи, но ще избегнете дългото чакане на границата.

Постоянните жители на курорта са малко над 2 000 и тук можете да намерите всичко необходимо за спокойна почивка. Селото е типичен гръцки курорт и се съревновава с най - известни места.

Част от плажната ивица е заета от шезлонгите на заведения, като за ползването им се изисква консумация. В района има и други ненаселени плажчета, цялото крайбрежие в тази част на Гърция е пясъчно и на много места по пътя ще видите палатки на брега. На 1-2 км от Неа Перамос се намира Амолофи (Ammolofi Beach) - известен плаж с естествени пясъчни дюни и плитка вода, награден със Син Флаг. Дълъг е няколко километра, има плажни заведения и голяма свободна зона. Предлагат се и някои водни спортове. 

Българската и гръцката реч са преобладаващите по плажовете на Неа Перамос, а тук-таме се срещат и румънци. 

И още един факт, който не е познат на посетителите - в близост до Неа Перамос има местност за катерене, наречена Кокина. Представлява група скали над морето, с възможност за над 50 маршрута както за начинаещи, така и за напреднали.

На хълма в края на Перамос е стара крепост Анактороппули. Стените са с дебелина 2 метра и височина около 6,5 м. и обикалят малък град.

Източник: feelgreece.com; Снимки: google.com