От години говорим за т.нар. двоен стандарт при храните и битовите продукти – различно качество в зависимост от това дали стоката е за Западна, или за Източна Европа. Даже постепенно започнахме да приемаме факта, че сме „втора ръка“ хора, за които част от качеството може да се спести. Когато обаче видим, че ни удрят и в джоба, това започва сериозно да ни ядосва.

Именно такава вълна от недоволство събуди у фейсбук потребителите журналистката Ани Салич, която публикува колаж с две снимки на стената на личния си профил. Общото в двете снимки, е че на витрината в магазин е изложен един и същи продукт – масло на известна марка. Разликата е единствено в цената. В единия случай продуктът се предлага някъде в Западна Европа и е на цена от 2 паунда, т.е. 4.39 лева. А на другата снимка е изложен същият продукт, но в „богатата“ България, и струва "само" 8.49.

„На 58 години съм. Никога досега не съм купувала от този вид, защото ми е адски скъпо, нито за децата, нито за внуци“, коментира жена под публикацията на Салич.

И това е факт. Продукт, достъпен дори и за бедните англичани или германци, но не и за средния клас българи, които предпочитат да си закупят масло за 5 лева (което хич не е малко). А изобщо не говорим за по-бедните у нас хора, които заместват маслото с маргарин, и то от най-евтиния.

Друг фейсбук потребител пък илюстрира картинката с друг пример. В този случай става въпрос за кашу, което се предлага в един и същи магазин, но в две различни държави – Англия и България. Разликата в цената отново е двойна – у нас ядките струват 7.49 лева, а в Англия 1.79 паунда. Дори и да се обърне в лева и да се пресметне транспортът, сметките пак не излизат.

Изводът – българите са най-богатите в Европа!