Военнотранспортен самолет C-27J „Спартан” е аварирал при извършване на учебна маневра на територията на авиобаза „Граф Игнатиево”, съобщиха от военновъздушните сили.

Няма пострадали военнослужещи от екипажа. На самолета обаче са нанесени материални щети.

Инцидентът е станал на земята. По случая се води разследване.

TrafficNews.bg припомня, че последният тежък инцидент на авиобаза Граф Игнатиево стана на 26 април 2012 година. Тогава изтребител МИГ-29 се разби при полет. Двамата пилоти успяха да катапултират успешно. 

В авиобазата периодично се извършват обучения на военнослужещи. Създадена е на 18 август 1994 г. със заповед на командващия ВВС на Република България като деветнадесети изтребителен авиополк и се преструктурира в 3-та Изтребителна авиационна база с номер на поделението 28000.

В състава на базата са включени първа и втора изтребителни авиоескадрили (1ва и 2ра ИАЕ) от авиополка, 39ти Отделен авиотехнически батальон (39-ти ОАТБ) и 19-ти Отделен батальон за свръзки и радио-светотехническо осигуряване (19-ти ОБСРСТО) на 10ти Смесен авиационен корпус (10ти САК).

Първи командир на базата е подполковник Симеон Симеонов. От 1 септември 1996 г. базата е включен като част от корпуса на ПВО с щаб в София. През 2000 г. към нея се присъединява 1ва Изтребителна авиоескадрила на 5та Изтребителна авиобаза (Равнец) самолети МиГ-29/УБ, като сменя означението си на 2ра ИЗтребителна авиоескадрила на 3та ИАБ. Година по-късно част от личния състав на базата е временно пребазиран на летище Чешнегирово, докато тече модернизацията на авиобазата и ремонта на летателната полоса.