Възможно ли е за трети пореден път балотажът на изборите в Пловдив да бъде между Иван Тотев и Славчо Атанасов? По-малко от 12 месеца преди вота, това изглежда твърде вероятно. Макар досега само един кандидат се престраши да извади желанието си за кметския стол на Пловдив, въпросителни около кандидатите на две от основните политически формации под тепетата, са все по-малко.

Въпреки вътрешните брожения в ГЕРБ, когато градоначалникът изрече думите „Два мандата стигат”, последващите сигнали бяха повече от категорични – Иван Тотев ще се бори да стане първият пловдивски кмет след Никола Чалъков, управлявал повече от два мандата. Така или иначе вътрешната опозиция на Тотев под тепетата бе отслабена значително в последните години,  а соченият за другия „голям” в партията на Борисов – Здравко Димитров, се готви за дипломатически пост.

Основният противник на Тотев на последните два вота Славчо Атанасов е повече от ясно, че ще бъде кандидат-кмет. Тук единствената въпросителна е от кой ще бъде издигнат депутата. Неспиращите драми и конфликти в сегашната коалиция Обединени патриоти е причина за постоянни обрати в отношенията между коалиционните партньори. Триото НФСБ – ВМРО – Атака всеки един изненадва с нещо ново, а 12 месеца са твърде много време, особено за тази коалиция. Сигурно е, че Атанасов ще бъде издигнат от НФСБ, но неясно изглежда каква позиция ще вземе Атака и ВМРО.

Още повече, че „войводите”имат силен кандидат в лицето на кмета на „Южен” Борислав Инчев. Не е изключено двете формации да имат свои кандидати, което обаче ще обезсили патриотичните формации.

Това, което е безспорно е, че най-разпознаваемата алтернатива на ГЕРБ и Иван Тотев в Пловдив е именно Славчо Атанасов и патриотите, макар двете формации да управляват държавата заедно. 

Третият рутинен кандидат на кметските избори под тепетата - Дани Каназирева, също няма да даде на заден. Председателят на „Съюз за Пловдив” се активизира през последните месеци, като не изневерява на стратегията си с ранно започване на същинската кампания. При определени обстоятелства не е изключено и Евелин Парасков да бъде кандидатът на „Съюз за Пловдив”, но към момента това изглежда слабо вероятно.

Ситуацията в БСП обаче озадачава все повече. През последните години социалистите изгубиха челното си място на алтернатива на управлението на ГЕРБ в Пловдив. Фактите говорят, че за последно кандидат-кмет на БСП е бил на балотаж в Пловдив през 2003 година.

Поглеждайки към потенциалните кандидат-кметове на изборите догодина,  вариантите на социалистите не са много. Има точно два подхода, измежду които те могат да избират – от една страна да заложат на достатъчно авторитетен техен кандидат, или да търсят т.нар. модел „Румен Радев”.

Вторият обаче към момента изглежда илюзорен. Причината е, че малко хора с обществен престиж биха тръгнали да играят във вече свирен мач. С други думи – социалистите трябва да направят чудеса, че да се преборят за едно от двете първи места.  Едно от имената, което се спрягаше през този модел е на бившия директор на полицията в Пловдив Пламен Узунов.  Към момента най-обсъжданото име е това на Николай Радев. Директорът на Английската гимназия е може би е сред най-разпознаваемите лица на социалистите, който през годините нито за миг не е показвал колебания спрямо партийната си принадлежност. 

Това, което не бива да се подценява е, че този път десните формации, които се разграничават от ГЕРБ, ще имат свой кандидат.  На последните избори Здравко Димитров иззе тази роля, след като реформаторите го подкрепиха. От ДСБ вече издигнаха Йордан Иванов, който стана първият ясен кандидат-кмет. Дали останалите формации от „Демократична България” ще подкрепят Иванов, вероятно ще стане ясно преди самите изборите.

Силната поляризация на обществото през последните години ще направи следващият вот изключително труден за по-малки и местни формации, като „Кауза Пловдив”. На последните избори Георги Титюков се включи в изборите за кмет на район „Централен”.  Не е изключено той отново да се съревновава с другите за кмет на Голяма община, което да обере от десния вот под тепетата.

Изборите догодина ще минат и под руслото на Европейска столица на културата. Големите очаквания на пловдивчани към фестивалната година, може да окажат ключова роля в определянето на настроенията им на изборите. Основните акценти в предизборните платформи на кандидатите са повече от ясни – мащабните инфраструктурни обекти, проблемите с трафика и презастрояването, както и социалната политика на общината.