Скара, бира, планински въздух и красива гледка - какво друго му трябва на човек. Планината предлага безброй възможности и ражда всякакви  туристи. Едни поемат на дълги походи – катерят скали и изкачват баири, а други обичат просто да се излегнат на някоя полянка и да се насладят на пълен релакс.  Най-добрата комбинация е ако можеш да съчетаеш и двете възможности  - малко разходка с хапване и пийване.  Именно такива дестинации край Пловдив има много – едни пълни с хора, други диви и непокътнати.  Трябва ви само едно одеяло…и планината е ваша! Разбира се, не забравяйте и кошницата за пикника, иначе ще се наложи да похпнете някоя шишарка.

Започваме с най-близките дестинации за пикник до пловдивските тепета:

Първата спирка не е край Пловдив, а е в сърцето на града – парк Лаута!  През последните години мястото се облагородява постоянно, има изградени барбекюта и е идеално кътче за излет в градски условия.  Добро решение в случай, че нямате автомобил или имате само няколко часа, в които искате да си отдъхнете сред природата

Втората дестинация, която ви предлагаме за пикник започва от село Първенец.  Малко след селото е и първата точка, на която можете да опънете одеяло.  През летните месеци река Първенешка е пренаселена от хора с барбекюта. Местенца има за всички, така че не се притеснявайте.  В случай пък, че не ви стигне храната – на ваше разположение са няколко заведения и гладни няма да останете.

Като продължите по пътя след селото ще стигнете до Храбрино, където също може да си намерите много подходящи полянки.  Следват и Дедево, Лилково, Равнища и Бойково – селца пълни предимно с вили край, които има много беседки и параклиси подходящи за излет. В случай, че не ви се ходи много, оглеждайте се край пътя – също ще намерите нещо подходящо.

Ако имате повече време и ви се пътува, задължително трябва да посетите и село Ситово. Идеално място за излет са поляните след вилната зона, за да стигнете до там се налага да поемете по камънист път, който ще ви отведе в сърцето на боровите гори.  В района има обособени огнища.  Между Ситово и село Плочник пък има изградена голяма беседка, която разполага с барбекю и чешма. Непосредствено зад нея има огромна поляна, а оттам минава и реката.

Следващата най-подходяща и популярна дестинация близо до града е Куклен и по точно до манастира  „Свети Безсребреници Козма и Дамян“. Край него има огромна полянка, която е обособена именно за излети и е любимо място на пловдивчани.  Мястото също е подходящо за деца, тъй като е просторно и редовно се играят различни игри.

Не можем да пропуснем да споменем, разбира се, и за района около хижа Здравец. Няма пловдивчанин, който поне веднъж в живота си да не е ходил на до хижата. Мястото е подходящо и през зимата и лятото и е чудесна дестинация за хора с деца.

Следващата начална точка, от която трябва да поемете е Асеновград.  Любимото място на жителите на града, разбира се е река Чая и Асенова крепост.  И не само на асеновградчани, но и на всички пловдивчани, които искат да избягат от жегата през топлите месеци. Реката се превръща в плаж, а скарите се позиционират през няколко метра и настава една всенародна веселба.  Между крепостта и града има се намира и параклисът „Света Петка” около, който също редовно се събират малки и големи на излет – има изградени пейки и чешма.

Малко преди Бачково се намира и един от най-красивите водопади в Родопите – Сливодолското падало. Пътеката до водопада започва веднага след първия тунел преди Бачково. Веднага след този тунел вляво има отбивка на пътя, където може да се паркира. За ориентир, точно срещу тази отбивка на отсрещната страна на шосето има рибарник.

Самата пътека започва от самия тунел. Има си табелка. Тук, обаче ще трябва малко да повървите, но пък за сметка на това напълно си заслужава – хъм ще се разходите, хем ще си починете. На края на пътеката има няколко пейки, които често се ползват за излети. Водопад Сливодолско падало е висок около 50 метра, като не е от мощните и пълноводните, а струята му е тясна. 

Ако пък продължите още малко по пътя нагоре към Смолян и стигнете до Хвойна, задължително трябва да се отбиете в селата Малево и Орехово. Малко над село Орехово има параклис, край който има масички и красива гледка към Родопите. От селото тръгва и най-дългата екопътека в България, която стига чак до Гърция.

Не далеч от Асеновград се намират и селата Мостово и Врата – едно магическо място, което е в непосредствена близост до Белинташ и Караджов камък.  

Там също може да намерите десетки чешмички, около които да се разположите.  Едно от местата, например се намира малко преди село Врата и отбивката за местността Кабата. 

Там е изградена голяма беседка с няколко барбекюта и чешма.  В самото село Врата също има беседка и така може да съчетаете пикника с разходка до Белинташ, който се намира на около час пеша от нея.  Като тръгнете от село Мостово по пътеката за Кръстова гора също може да намерите подходящи полянки.

Стара планина също предлага безброй подходящи кътчета. Едно от тях е екопътеката Бяла река.

Маршрута започва от Калоферския мъжки манастир „Рождество Богородично”, до който се стига по черен път. Сградата е основана през 1640 година и предлага две стаи, в които туристите също могат да пренощуват.

Пред сградата има обособен паркинг, на който да оставите автомобила си и пеша да се отправите към екопътека „Бяла река”. След по-малко от половин час ще стигнете и до бивак Бялата река, от който започва и красивата екопътека.

Разкриват се уникални гледки от реката и малки водопади. Туристите минават през мостчета и пътечки, които са обозначени с информационни табели.

След по-малко от половин час ще стигнете и до бивак Бялата река, от който започва и красивата екопътека.  В района може да намерите и чудесни места за пикник.