Пловдив се намира на кръстопът и това го прави важен фактор още от древността. Пловдивчани са на крачка разстояние от Родопите и на половин час път с кола от Стара планина. Тракийската равнина пък е богата с хиляди природни съкровища. Близо до града има десетки природни богатства, за които дори и не подозираме, че съществуват. 

В планините край тепетата се извиват десетки маршрути и екопътеки, които разкриват уникални гледки и пейзажи. Екипът на TrafficNews.bg ви предлага ТОП 10 на екопътеките, които са само на 100 километра разстояние от Пловдив и определено си заслужава да минете по тях. Държим да отбележим, че класацията е подредена на случаен принцип и оставаме на вас да оцените красотата на различните природни обекти. 

Водопад „Лястовичи вир”

Започваме с един уникален маршрут край Долнослав - водопад „Лястовичи вир”. Разстоянието от Пловдив е само 40 километра, но гледката, която ще се разкрие пред вас, е уникална. Според местните хора името на водопада идва от труднодостъпния терен и заради това, че "само лястовиците имат достъп и могат да стигнат до тук".

Разходката до водопада обаче е приятна и изпълнена с много красиви пейзажи, а до него се стига чрез десетките стъпала, изкопани от идващите тук хора. Язовир "Сушица" е в непосредствена близост и е чудесно място за пикник.

Бяла река

Край Калофер се намира екопътека „Бяла река”. Маршрутът следва ждрелото на реката, минавайки през бивак Бялата река. Разкриват се уникални гледки от реката и малки водопади. Туристите минават през мостчета и пътечки, които са обозначени с информационни табели. Природното богатство на Централен Балкан впечатлява с горските си масиви, водни басейни, животински и растителни видове.

Тук могат да бъдат видени 11 уникални за района растителни вида. В Национален парк Централен балкан също така има и огромно разнообразие от животински видове, сред които: мечки, вълци, диви кози, царски орли и редица други. Интересни забележителности в района са Женския и Мъжкия манастир в Калофер, които сред най – значимите религиозни здания. Може да разгледате и местността Гюлечица.

Дяволска екопътека

Дяволската екопътека се намира на 100 километра от Пловдив и там ще може да видите уникално съчетание между скални форми, водопади, водни каскади, ерозионни котли и скални венци. Най-високата точка на трасето е 1356 м, а най-ниската 945 м, с наклони от 20-40 градуса, а при скалните венци наклонът е над 70 градуса.

Предвиждат се за улеснения на посетителите: да се изградят два паркинга на изходните точки, информационни кабини, няколко чешми в нестандартен архитектурен стил, обзорни площадки с изгледи към скалните венци и отвесната скала на вр. Ушите- 1502 метра., заслони с типична родопска архитектура, множество платформи и дървени мостове. Предвижда се най-атрактивната част - преминаването под естествения скален Дяволскиямост (Шейтан кьопрлю) и през стеснения ждреловиден участък да се извърши с конзоли и дървени платформи, което ще се осъществи за първи път у нас.

Екопътека „Невястата“ край Смолян

Продължаваме с разходка по екопътека "Невястата", която е малко преди Смолян и само на 100 километра от Пловдив. Преходът е изключително лек. Екопътеката е подходяща както за несвикналите с много ходене и изкачване туристи, така и за катерачите и търсачите на адреналин. Можете просто да се разходите и да се полюбувате на гледките, а можете да си устроите и пикник с компания. Екопътеката е с дължина около 750 метра. Води до едноименната скала Невястата (Соколица, Турлука), която е един от символите на Смолян. От там се разкрива и уникална гледка към Смолян.

Екопътека– Струилица – Калето -Лъката

На 90 километра от Пловдив е и град Девин. Близо до града се намира и началото на една от най-живописните екопътеки – Струилица – Калето - Лъката. Изградена е по дефилето на Девинска река и на доста места преминаването от единия на другия бряг става по специално изградени мостове.

Има обособени места за отдих, заслони и санитарни възли. През месец юни минавайки по тази екопътека може да видите Орфеевото цвете, което местните хора наричат безсмъртниче. Екопътеката минава покрай останките от крепостта Калето, където местните родопчани са се опитвали да спрат османските поробители едостига до местността Лъката. На около 30 минутен преход от паркинга в началото на екопътекага се намират и стъпаловидните водопади „Струилски дол”.

Екомаршрут Бабското пръскало

Село Тъжа е на 80 километра от Пловдив и се намира близо до Павел Баня. От там започва и един от най-уникалните планински маршрути в България - Бабското пръскало. Водопадът се намира в Национален парк "Централен Балкан". Това е един от винаги пълноводните водопади в тази част на Стара планина с височина 54 метра. Предвидете си повече време тъй като екопътеката ще ви отнеме около 4-5 часа.

Маршрутът е кръгов и е около 5 км. В началото пътеката е доста стръмна. След като се изкачите пътеката се спуска до коритото на Бабска река до най-високата част на водопада. На реката има две дървени мостчета. Първото е само за преминаване, докато второто е изградено над самото Бабско пръскало и служи за повдигане на адреналина от гледката към ревящата бездна. Гледката от панорамната площадка е зашеметяваща. Пръскалото се спуска между две огромни скали. До мостчетата има изградени пейки за почивка. От реката маршрутът продължава с изкачване в гора, преминава през покрити с теменужки поляни и накрая достига до огромна стърчаща скала, опасана с дървени парапети. Това е най- доброто място за наблюдение на Бабското пръскало, което от тук се разкрива с цялата си красота.

Пътека на орхидеите

Само на 113 километра от Пловдив може да видите няколко вида орхидеи по новопрокараните туристически пътеки край смолянското село Смилян. Пътеките преминават край естествени находища на 4 вида орхидеи, силивряк, родопски крем и други защитени растителни видове. По туристическия маршрут ще видите изворите на река Арда, интересни пещери и върхове, предлагащи неповторима панорама на Родопите.

Южнородопска екопътека

Началото на Южнородопската екопътеката е близо до родопското селце Ягодина. Ягодина се намира на 108 километра от Пловдив. Пътеката е дълга 18.5 км и започва от устието на Хайдушки дол, Буйновска река. Надморската височина варира от 900 до 1400 м. Маршрутът включва местностите между три реки. Разходката ще ви заведе до няколко водопада в района, както и до Дяволския мост - природен феномен, представляващ скала, свързваща двата бряга на реката.

Възможно е да се посетят и три забележителни пещери, намиращи се в района - Ягодинска, Дяволско гърло и Харамийска.

Екопътека Каньонът на водопадите

Предлагаме ви още една екопътека в Родопите – Каньонът на водопадите Изумителни гледки сред девствена природа на минути от центъра на Смолян. Пътеката се вие през гората като метални и живописни дървени мостчета я прехвърлят ту отдясно, ту отляво на Еленска река.

Пътеката е интересна обаче най -вече заради красивите водопади, които са й дали името. По нея може да се видят 46 водопада, по -внушителните по своя размер са около пет. А завършек на тази феерия от планински ручеи и скали е най-големият водопад от каньона – Орфей, с височина над 68 м. след който водата се разделя на няколко поточета, наподобяващи струните на арфата на Орфей. Сякаш Орфей свири на своята арфа, а отсреща го чака Евридика.

Водопадите край село Орехово

Село Орехово е само на 60 километра от Пловдив и е чудесно място за отдих и разходка. От Орехово започват много туристически маршрути за разходки в района и преходи до други села и хижи във високата част на Родопите. През селото минава и най-дългата екопътека у нас.

Маршрутът започва от село Хвойна и завършва в Гърция при село Паранести и град Ставропулис. Част от туристическите маршрути са три водопада. Най-близо до селото е водопадът Дуплево в едноименната местност, на няколкостотин метра от западния край на селището. Друг водопад наблизо е Скакалото, който е само на 2 километра на юг от Орехово по пътя към хижа Персенк. На около 3км южно, в каньона на Коилов дол се намира и скалният феномен Костен камък– колосален скален масив, приличащ на огромна стена, над която расте вековна смърчова гора.

Източник: Опознай.bg

Топ 10: Уникални места за разходка само на час от Пловдив! СНИМКИ

TNS.bg