Уикендите през месец май са идеалното време за бягство от големия град в планината! Маршрутът, който ви предлагаме тази седмица, се намира в Стара планина и се намира само на 56 км от Пловдив.  Разходката е подходяща както за един ден, така и за два. Посоката, която трябва да хванете, е Калофер, а крайната точка е екопътека „Бяла река”. Градът на Ботев е чудесно място за почивка и може да ви изненада с уютни къщи за гости и семейни хотели.

Районът се отличава с красива природа и най-вече със страхотна кухня – в някое от крайпътните ханчета може да похапнете прясна балканска пъстърва, приготвена по майсторски начин.  

Втората точка от маршрута, до която трябва да стигнете, е Калоферският мъжки манастир „Рождество Богородично”, до който се стига по черен път. Сградата е основана през 1640 година и предлага две стаи, в които туристите също могат да пренощуват.

 

Пред сградата има обособен паркинг, на който да оставите автомобила си и пеша да се отправите към екопътека „Бяла река”. След по-малко от половин час ще стигнете и до бивак Бялата река, от който започва и красивата екопътека.

Разкриват се уникални гледки от реката и малки водопади. Туристите минават през мостчета и пътечки, които са обозначени с информационни табели.

Тук могат да бъдат видени 11 уникални за района растителни вида. В Национален парк Централен балкан също така има и огромно разнообразие от животински видове, сред които: мечки, вълци, диви кози, царски орли и редица други. 

Преходът е лесен и продължава около час. В района има няколко беседки и обособени места за пикник, на които също може да починете.

Близо до Калофер се намира и най-високият водопад на Балканите – Райското пръскало.