Поради висока заболеваемост в 459 училища в страната днес не се провеждат учебни занятия. Грипната обстановка в страната се усложнява. С всяка изминала седмица болните се увеличават, като по данни на Национален център по заразни и паразитни болести нивата на заболеваемост в Пловдив продължават да растат за трета поредна седмица.

В момента градът под тепетата е в епидемична обстановка, като заболеваемостта е 163 на 10 000 души или над 8 300 души в града са болни от остри респираторни заболявания (ОРЗ)  и грип, но грипна ваканция все още не е обявена в Община Пловдив, тъй като отсъстващите не са достатъчно за преустановяване на учебните занятия.

През изминалата седмица нивото на интензивност на епидемичния процес на грип и остри респираторни заболявания (ОРЗ) нараства, като общата заболяемост е 189.49 на 10 000 души (177,68 за предходната седмица) за цялата страна. Сред наблюдаваните общо 381 493  лица от всички възрастови групи през третата седмица от новата година са регистрирани 7 229 случая на ОРЗ (за предходната седмица 6 781).  

Изследваните болни за грипни вируси чрез молекулярния метод проби са показали 9 грипни вируса A(H1N1)pdm09, 2 A(H3N2), 77 B/Yamagata и 9 B/Victoria. Продължава доминирането на грипни вируси B/Yamagata.

В редица области и общини учениците са разпуснати, като от следващата седмица няма да се учи в цяла София. Грипната ваканция там ще продължи една седмица - от 29 до 3.02 включително. 

121 училища в област Стара Загора остават затворени. 138 училища в област Бургас са в грипна ваканция до 29 януари. 

В София - област учебните занятия са преустановени в 98 училища. В област Видин - в 17 училища, а в област Ямбол – в 44 училища.

В област Габрово 19 училища са затворени. В област Хасково в 14 училища и днес няма учебни часове  - ОУ „Христо Ботев“ - с. Крепост, ОУ „Васил Левски“ - с. Ябълково, ОУ „Д. Матевски“ - град Меричлери, ОУ „Христо Смирненски“ в село Радиево и 10 училища в Димитровград.

В област Кюстендил няма да има занятия в 7 училища - ОУ“ Н. Вапцаров“, СУ „Хр. Ботев“ и ПГ в гр. Бобов дол, ОУ „Хр. Ботев“ - село Невестино, НУ „Св. Св. Кирил и Методий“ в Раждавица, ОУ „Хр. Павлович“ и СУ „Св. Климент Охридски“  в град Дупница.

В СУ „Св. св. Кирил и Методий“ в град Криводол, област Враца, и днес няма да учат учениците.