Невижданата градушка, която удари Пловдив през месец юли, се превърна в кошмар за хиляди шофьори. Сервизите все още ремонтират щетите по колите, а застрахователите се видяха в чудо.

Стойността на ремонтите е различна, според марката и поразените детайли. Един от най-скъпите ремонти ще бъде за чисто ново Инфинити. Стойността на ремонта му е 13 хиляди лева.

„Нямаше здрав детайл. Вдлъбнатини по капака, тавана, вратите, счупени стъкла, изглеждаше като кола в Сирия”, разказа пред TrafficNews.bg застраховател, който е участвал в описването на щетите.

„Колата имаше „каско”, но пострадаха и много автомобили, които не са застраховани”, поясни още той.

6000 са регистрираните автомобили с щети само в три от застрахователните компании в Пловдив, показа проверка на TrafficNews.bg

Загубите възлизат на милиони левове.

Според запознати, причина за невижданата градушка е устна заповед за забрана за изстрелване на ракети, заради провеждащото се тогава военно учение в небето над Пловдив.

В същото време активният сезон по градозащита бе официално закрит за 2016 година. За периода 25 април – 4 октомври от Командните пунктове и ракетните площадки на Изпълнителна агенция „Борба с градушките“ са изстреляни 9886 ракети, похвалиха се от службата.

Данните обаче не стоплят сърцата на шофьорите, които все още вървят по мъките и се чудят с какви средства да ремонтират пострадалите автомобили.

TrafficNews.bg