Сирени огласиха търговските зали в Мол Марково тепе днес. Сигналът за пожар беше част от контролирана симулация за реагиране при възникване на инциденти. Служители и посетители на търговския център напуснаха сградата, макар на някои от пазаруващите да отне прекалено много време да съобразят, че силните аларми сигнализират за авария или инцидент, а от тях се изисква да се евакуират.

В случая тренировъчният сигнал, получен в службата на „Пожарна безопасност“, е бил за лумнал огън на ниво "минус 4" в паркинга на мола, като горящи са били четири коли. При така зададения сценарий, седем пожарни екипа реагираха повече от светкавично. За по-малко от 3 минути пожарни коли пристигнаха на мястото, а огнеборците разпънаха съоръженията за изгасяване. Служителите и посетители на търговския център, както и минувачите, бяха помолени да стоят на безопасно разстояние от сградата.

Главният инспектор на 1-ва РС „ПБЗН“ Пловдив Вaсил Димов съобщи, че малко след пристигането на екипите е постъпил нов сигнал, който гласял, че покривът на Мол Марково тепе е обхванат от пламъците и в един от киносалоните има бедстващи хора. Кола с автомеханична стълба пристигна и евакуира хората, които не са успели да напуснат сградата, като практически животът им щеше да бъде спасен при реален инцидент. 

Вижте как протече спасително-противеопожарната акция в следващото ВИДЕО:

Припомняме, че пожаро-тактическото учение се проведе планово в Мол Марково Тепе днес, малко след 13:15ч.  Около този час е изпратен сигнал за горящи автомобили в паркинга на мола, а охраната е потвърдила и след позвъняване на 112 са били отзовани пожарникарите. В учението взеха участие Районните служби "Пожарна безопасност и защита на населението" в Пловдив, Доброволно формирование "Пловдив 112", както и Сектор „Специализирани оперативни дейности” при РДПБЗН.