Училищните администрации са шокирани от резултатите на завършилите конкурси за избор на директори на 29 учебни заведения в Пловдив и областта. Вчера приключи и последното интервю, което бе вторият етап от селекцията за ръководители на училищата. Кандидатите първо преминаха през изпит тест, на който трябваше да се справят с 50 въпроса. Събралите минимум 25 точки се явиха на събеседване с 5-членна комисия, съставена от представител на МОН, на съответната община, на обществения съвет на даденото училище и на Регионалното управление на образованието. Само двама от общо 55 кандидати кандидати не получиха минимума, за да преминат на устен изпит. Една писмена работа бе анулирана, тъй като кандидатът беше писал с черен химикал при изричното указание за син.

Досегашният директор на Професионалната гимназия по кожени изделия и текстил Иван Богоров“ Златка Алдженаби поема иновативното ОУ „Кочо Честеменски“. Участието й в надпреварата бе изненада, тъй като през 2012 година тя спечели конкурс за професионалната гимназия и сега тепърва ще набира скорост в началното и прогимназиално образование. Алдженаби поема школо в невероятно добро състояние, за което в последните години има такава битка, че се наложи общината да разкрие допълнителна паралелка за първокласниците, за да тушира недоволството на майките.

Опит в сферата на професионалното пък ще трябва отсега нататък да трупа Ваня Парашкевова, която до момента бе временно изпълняващ длъжността директор в тракийското СУ „Св. Седмочисленици“. Списъкът с училища, които имаше амбицията да оглави, бе дълъг, но в крайна сметка комисията я е определила за фаворит на Професионалната гимназия по автотранспорт „Гоце Делчев“. Досегашният директор Нина Божилова, която съживи училището и започна масирана рекламна кампания за привличане на повече ученици и повдигане на имиджа, се връща учител. Припомняме, че срещу поведението на Парашкевова преди време имаше масово родителско недоволство, в резултат на което доста деца бяха преместени в други училища, а преподаватели напуснаха. Преди да седне временно на шефския стол в „Св. Седмочисленици“, тя бе преподавател по икономика и мениджмънт в Спортното училище.

Освободеното от нея място в СУ „Св. Седмочисленици” се заема от Денка Генчева, която в последните години ръководеше училището в Крумово.

Изненадващо досагашният директор на училището във Войводиново Грозденка Николова ще ръководи елитното ОУ „Душо Хаджидеков“. Това е едно от централните училища с най-голям прием и вече близо 10 години е едно от най-предпочитаните. Няколко месеца школото се управляваше от временно изпълняващия длъжността Сузана Джанекова след пенсионирането на дългогодишния директор Георги Стефанов.

С убедително представяне на теста и максимален брой точки от всички членове на комисията на събеседването Вихра Ерамян остава директор на ЕГ „Иван Вазов”. В продължение на 9 години тя бе на зам.-директорския пост, но след кончината на дългогодишния ръководител на елитната гимназия Марияна Димитрова седна временно на шефския стол. Преди това бе експерт в РУО.

Математическата поема Веселина Карапеева – дългогодишен преподавател по информатика там, която преди година спечели конкурса за експерт по професионално образование в РУО. Битката в МГ беше повече от оспорвана, тъй като в състезанието се включиха изключително качествени и мотивирани кандитати – двамата зам.-директори Ирена Душкова (допреди две години експерт по приобщаващо образование в РУО) и Гергана Петрова, както и главният учител по химия Мария Баракова.

Диана Райчева ще продължи да ръководи СУ „Константин Величков”. Същият е случаят и с Емилия Алексиева, която бе временно изпълняващ на ОУ „Тодор Каблешков”. Преподавателят по география и председател на училищната структура на СБУ в ОУ „Захари Стоянов” – Елена Искилиева, остава начело на школото в „Коматево“. Стефан Кичуков – преподавател по немски език в ОУ „Димитър Димов“, оглавява ОУ „Д-р Петър Берон”. Спаска Кожухарова пък – досегашен зам.-директор на ОУ „Драган Манчов“, поема ОУ „Димитър Димов”.

Въпреки огромния брой кандидати за всички пловдивски училища, комисията не е обявила победител в две – ОУ „Стоян Михайловски“ и НУ „Климент Охридски“.

В областта Весела Симеонова, която бе осъдена на първа инстанция и после оправдана на по-горна за заключване на деца в асеновградския дом “Таню войвода”, остава директор на школото в село Боянци. След закриването на дома тя бе директор на Център за специална образователна подкрепа, който също бе преобразуван според Закона за предучилищното и училищното образование, след което временно пое селското школо.

Ето кои са новите директори в останалите училища от областта:

Ели Аврионова – ПГ „Св. Патриарх Евтимий” – Асеновград

Атанаска Николова-Темелкова – ОУ “Никола Вапцаров” – Асеновград

Венелина Радулова – ОУ „Иван Вазов” – Калояново

Дарина Стеева – ОУ „Райно Попович” – Карлово

Таня Караколева – ОУ „Христо Г. Данов” – Розино

Петър Славков – ОУ „Климент Охридски” – Скутаре

Пламена Желязкова – ОУ „Христо Смирненски” – Строево

Петко Георгиев – ОУ „Васил Левски” – Виница

Розета Божанова – ОУ „Св. св. Кирил и Методий” – Дълбок извор

Иванка Пенева – ОУ „Св. св. Кирил и Методий” – Караджалово

Людмила Атанасова – ОУ „Св. св. Кирил и Методий” – Куртово Конаре

Атанас Бръсков – СУ „Отец Паисий” – Стамболийски

Спаска Ненчева – СУ „Христо Ботев” – Съединение

Мария Кирова – ОУ „Христо Ботев” – Паничери

Асен Сурчев – СУ „Христо Смирненски” – Хисаря

Източник: http://u4avplovdiv.com