Още два имота, нужни за разширяването и реконструкцията на Голямоконарско шосе, могат да влязат в активите на Община Пловдив. Административният съд в Пловдив реши поредните два спора между фирми и градските власти за размера на обезщетенията за отчуждаване на терени край шосето.

Едното дело е било в полза на Община Пловдив и съдът е постановил на фирмата да се плати 16 948 лева за площ от 279 кв.м.  Другото дело водено в съда обаче е вдигнал четворно компенсацията на частните собственици. Градските власти са били записали парично обезщетение за земеделска земя от 108 кв.м от 1980 лева, но съдът е наредил да се платят 8595 лева на частниците.

Припомняме, че почти всички компании, които имат парцели по „Голямоконарско шосе”, са възразили срещу обезщетението и водят дела с градските власти.

Докато текат делата  Община Пловдив е решила да започне първия етап от голямата реконструкция на основната пътна артерия.  За да стартира ремонта  Министерството на регионалното развитие и благоустройство трябва да актува един от имотите, който е държавна собственост.   Градските власти поискаха от правителството да се прехвърлят 67 % идеални части от два имота с обща площ от 720 кв.м, както и сграда с площ от близо 170 кв. м.  

Когато имотът попадне в активите на Общината ще бъде направена и първата копка. Самият проект, който трябва да се превърне във вътрешноградска магистрала от Централна гара от АМ „Тракия”, е на стойност над 50 млн. лева. Голямоконарско шосе ще започва с 6 ленти,  а след това те ще станат 4 като директно ще води до „АМ Тракия”, но ще обслужва и близките предприятия.

Освен имотите в пределите на Община Пловдив се чакат отчуждителни процедури и в Община „Марица”, които обаче не са започнали. За това на първо време ще се изгради кръгово движение до границата между двете общини.