Днес е специален ден за пловдивския футбол. Не само заради дербито Локо – Ботев, което започва точно в 17.30 часа на Лаута. Поредното му издание ще бъде по-различно. Два часа и половина преди началото му, официално ще бъде открита скулптурата на незабравимия Аян Садъков на входа на стадиона. Садъков е икона за черно-белите, но е играл и в Ботев. А със своите 79 мача за националния отбор, част от който бе в продължение на 10 години, е легенда и на цяла футболна България.

Мачовете между двата пловдивски гранда винаги са били съпътствани от неизменните информации за това колко полицаи ще охраняват реда на стадиона и извън него, как ще бъдат озаптени двете агитки, които неведнъж не са могли да бъдат озаптени, колко фенове ще се озоват в болницата или в ареста. Такава е футболната действителност, има го и на други места. За радост – все по-рядко се случва и дано тази тенденция продължи.

Днес е моментът двете агитки да покажат, че са най-добрите в България, истински обичат и подкрепят любимите си отбори и до голяма степен на тях се дължи очарованието и заряда на пловдивското дерби. Нека загърбят омразата – заради Аян!