Пловдивските лихвари, обвинени в престъпен заговор за източване на банкови сметки, са били задържани в софийския арест, тъй като не са внесли гаранциите, наложени от Специализирания съд. Те са прекарали една нощ в ареста, след като след инфарктно заседание на съда, са били освободени срещу далеч по-скромни гаранции.

Припомняме, че Специализираната прокуратура  повдигна обвинения на  Иван Бистрашки, Владимир Коцоянис - Гърчето,  Георги Мирчев и Васил Иванов за участие в престъпен сговор за изработване и използване на скимиращи устройства за събиране на информация от кредитни и дебитни карти и изготвяне на фалшиви карти за теглене на пари от чужди банкови сметки. Те бяха задържани при акция на БОП в Столипиново. След това  Припомняме, че Специализраният съд им наложи баснословни гаранции. Собственикът на заложна къща "Фокс" Иван Бистрашки бе освободен срещу 100 000 лева, а другият обвиняем Владимир Коцоянис - Гърчето срещу 150 000 лева. Другите двама задържани при акцията - Георги Мирчев и Васил Иванов се "разминаха" само с 80 000 лв. В последствие адвокатите им обжалваха рекордните гаранции и те бяха намалени наполовина. Въпреки това обаче подсъдимите не успели да ги внесат, защото за тях сумите били непосилни. Предложението на адвокатите гаранциите да бъдат намалени на 5 хиляди лева било отказано от прокуратурата. 

В сряда лихварите са били призовани за разпит в следствието, където обаче получили прокурорско постановление за 72- часов арест. междувременно било внесено искане за промяна на мярката в домашен арест, тъй като обвиняемите не били внесли нито лев от определената им гаранция. Съдът обаче отказал да ги задържи под домашен арест и им определил по 5 000 гаранция на всеки. съдията обаче разпоредил те да останат зад решетките, докато постановлението влезе в сила, оправдавайки се с казуса "Иванчева".

Заседанието приключило в 21 часа и четиримата били отведени в ареста. Час и половина по-късно обаче съдията си променил мението и освободил четиримата. 

"След 25 години практика в сферата на наказателното право съм изправен пред най-големия абсурд в кариерата си" коментира адвокат Стефан Левашки, който е защитник на трима от обвиняемите.

Междувременно името на Иван Бистрашки бе забъркано и в друг скандал със съмнителна сделка с имот. 

Пловдивско семейство взе кредит “на черно“, на път са да останат без домДвамата “изтеглили“ 50 бона от заложна къща, прехвърляйки собствеността върху дома си

Според адвоката на пострадалите Ангел Дунков преписката по случая също е изпратена в Специализирания съд.