Вчера, в профила си във Фейсбук, евродепутатът сподели следния пост:

Който не е разбрал: Каракачанов премести циганското гето от Войводиново в центъра на Пловдив! Ромите взимат 50 безплатни апартамента от държавата.

Тъй като до този момент никоя институция не е излязла с официална позиция по случая, TrafficNews.bg се свърза с политика, за да разберем кой е първоизточникът на тази информация и къде точно в центъра на Пловдив има 50 безплатни жилища. 

Вижте отговорите на Бареков по темата:

- Публикувахте пост във Фейсбук, че 50 ромски семейства от Войводиново ще получат жилища в центъра на Пловдив. Откъде имате тази информация и какво знаете за общинските жилища?

- Това нещо вчера мина между редовете, големите медии решиха да пропуснат тази новина. Доколкото разбирам, Община Марица и Община Пловдив са обещали жилища на въпросните хора от гетото във Войводиново. Аз не ги наричам роми, това са хора, български граждани, които посред зима бяха изхвърлени на студа от г-н Каракачанов. Доколкото виждам, цялата акция е била един гол пиар, защото самите войводиновски роми сега са получили апартаменти в Пловдив. Аз съм израснал в Пловдив, това е моят град. Както всички пловдивчани знаят, Столипиново е почти в центъра на Пловдив. Какво се получи сега като краен резултат? Г-н Каракачанов вдигна всички медии в България, обслужи собствения си паднал рейтинг, за да може да прехвърли 50 семейства (около 200 човека) в центъра на Пловдив.

Къде тук е целият цинизъм? Каракачанов говори, че иска да унищожи гетата, като ги срути. Само че, когато срутиш едно гето, то се прехвърля на друго място. И в случая ние, пловдивчани, в рамките на 10 дни видяхме цялата формула на цинизма на Каракачанов. Събориха гетото във Войводиново и прехвърлиха тези хора в Пловдив, в квартал Столипиново. А всички знаем, че това е едно от най-големите гета на Балканите. Доколкото виждам, патриотът Каракачанов се опитва да увеличи гетата, за да се получи едва ли не един анклав в центъра на най-стария град, на всичкото отгоре Европейска столица на културата в момента. Аз в момента съм един евродепутат, не мога да направя нищо, освен че мога да гласувам в Европарламента различни директиви, които могат да бъдат в една или друга посока. Като пловдивчанин призовавам пловдивчани в момента не да гонят тези хора, защото те няма къде да отидат, но да се замислят много добре за какви хора гласуваме през годините. Защото ВМРО имаше нелош резултат в Пловдив през последните години. Но на евроизборите, които наближават, ще се видят резултатите, след това, което направи Каракачанов.

 -  Официалната информация е, че следващата седмица ще се събират областният управител и кметове на общини, за да решат къде ще бъдат настанени тези хора. Как разбрахте, че ще им дадат 50 апартамента в центъра?

 - Те някъде трябва да отидат. Вижте, те не са животни. Дори животните от цеха за месопреработване, които щяха да бъдат заклани на следващия ден, бяха спасени и закарани някъде. Къде да закарат 200 човека? Във Войводиново са били около 30-40 незаконни постройки, които Каракачанов бутна зрелищно в сутрешните блокове, за да си направи пиар и да ни обясни как щял да се справи с циганската престъпност, и тези хора останаха на улицата. И сега логично е да намерят решение на въпроса, като ги изпратят в големия град. Аз ви връщам към това, което ни обещаха, и това, което се случва. Каракачанов излезе и каза: Ще ликвидираме циганските гета. Само че той не ги ликвидира, той ги прави още по-големи и още по-страшни. Каква интеграция на роми може да има, когато ги събираш в едно гето.

Циганинът се интегрира, когато бъде сред други хора, а не сред себеподобни. Когато работи. В основата на интеграцията е работата и образованието. Никой не говори в момента, че циганите в България стоят необразовани вече пето поколение. Ние имаме пет поколения цигани, които не ходят на работа, ако те не ходят на работа, разбира се. Аз обаче познавам много цигани, които живеят в Европа, там се представят за българи, интегрирали са се, работят. Не правят престъпления. Между другото, българските цигани в Европа държат едни от най-долните в социалната йерархия професии, но те им осигуряват сериозни доходи. И самите цигани се превръщат в нещо като инвеститори в българската икономика. Защото издържат не само собствените си семейства, но и роднините в България. В чистотата почти навсякъде са български цигани. Почти всички гробищни паркове в Западна Европа, като започнете от гробището в Западен Лондон и стигнете до гробището в Берлин, се държат от български цигани. Цялата чистота по домовете – те си имат стотици, да не кажа десетки хиляди фирми за почистване на домове от Скандинавските държави до Холандия. В земеделието и селското стопанство отново работят предимно български цигани. Значи, как можаха в Европа да се интегрират, а 5 години имаме патриоти на власт и какво направиха? Г-н Каракачанов е вицепремиер. Валери Симеонов отговаряше за демографската криза. Какво направиха те за социализацията и интеграцията на ромите?

Това са въпросите, които задавам. И пак казвам – не трябва да се нападат циганите, защото поразията е свършена. Трябва да се потърси отговорност от политиците. От тези, които, като наближат избори, се сещат, че трябва да решават въпроса с циганите в България. А въпросът е станал болезнен. Ако продължаваме така, ни очаква катастрофа. Първо, да обезлюдим България по района, знаете, че цяла Северозападна България вече е празна. Второ, да превърнем българския народ, който е един от най-древните в Европа, в малцинство. Според повечето демографски проучвания около 2050 година, така наречените българи в собствената ни държава ще бъдем малцинство.

Коментар по темата четете ТУК!